Här slås ängen med lie mitt i bostadsområdet

I en grässlänt längs Ateljévägen i Storskogen anlade Förvaltaren förra året en äng för att gynna bland annat insekter och fjärilar. – Ängar är på utdöende då vi inte har användning av dem länge, säger Veronica Holm, landskapsvårdare på Förvaltaren. Nu är det dags att slå ner ängen – och det görs på gammalt traditionellt vis med lie.

  • Publicerad 08:59, 16 aug 2018

Med en lie, vass som ett rakblad i det närmaste dansar Veronica Holm fram över ängen längs Ateljévägen.

Samtidigt skär hon av de nu utblommade växter och blommor som nu ska få ligga och fröa av sig några dagar innan de krattas i hop och körs bort.

Lien måste slipas till med jämna mellanrum. Foto: Åsa Sommarström.

Veronica Holm är landskapsvårdare hos Förvaltaren och var den som förra året fick idéen att skapa en äng på grässlänten mellan de två huskropparna.

– Ängar är på utdöende då vi inte har användning av dem länge. Jag ville gynna den biologiska mångfalden. Här trivs både humor, bin och fjärilar, berättar hon.

Ängen behöver varken vatten, gödning eller någon skötsel under året. Vilket sparar både på tid och miljö enligt Veronica.

Under året har både blåeld, prästkrage och käringtand blommat på ängen. Foto: Veronica Holm.

En gång om året slås dock ängen ner för att sedan kunna resa sig och blomma än mer till nästa säsong. Veronica Holm är glad att få användning av kunskaperna i att arbeta med lie.

– Det är verkligen moving meditaion, att höra det här ljudet. Lien slår också en trimmer i snabbhet när man väl får upp tekniken.

Det krävs mycket övning för att bli duktig och snabb på att slå med lie berättar Veronica Holm. Foto: Åsa Sommarström

Så småningom ska även en gärdesgård sättas upp runt om ängen, och en stig ska anläggas in till en bänk och en informationsskylt om ängens betydelse.

Om något år när gräset tagit sig lite bättre har Veronica också tänkt att höet ska kunna hänga här på en liten hässja och torka.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15