Frivolt. Sedan slutet av januari har Brommagymnasterna tränat utomhus två gånger i veckan, då ungdomar födda innan 2005 tidigare inte tilläts träna inomhus. Foto: Mikael Andersson

Här slår gymnasterna volter trots snöfall och minusgrader

Brinner man för gymnastiken spelar det ingen roll att SMHI utfärdat en klass 1-varning. På tisdagskvällen förra veckan hade runt 15 tappra gymnaster pulsat sig fram till Stora mossens IP.

  • Publicerad 14:57, 12 feb 2021

Att få träffas alla igen gör mycket.

Att Jacob Melin, chefstränare för Brommagymnasternas truppgymnastik, fick starta träningspasset med att skotta fram underlaget hör till ovanligheterna.

– Vi kände att vi behövde göra något efter tre månaders onlineträning. Allt går inte att utföra och förutsättningarna är jättedåliga, men det är i alla fall mer likt gymnastik än att gå ut och springa, säger han.

Trötta på hemmaträning

Som för alla andra som är födda 2004 eller tidigare så har organiserad inomhusträning inte tillåtits, (något som dock hävdes den 8 februari), vilket har gjort att Brommagymnasterna tränat hemma i vardagsrummet över Teams två gånger i veckan. Kondition- och styrketräning har de kört på egen hand. Men sedan den 24 januari har onlineträningen ersatts av utomhusträning på IP:n.

Under en presenning täckt av snö ligger trampoliner och en tjock matta, och medan tränarna ställer fram redskapen får gymnasterna, på avstånd och i smågrupper, börja med några varv på löparbanan som uppvärmning.

Disa Dahl och Maria Pousette har tränat i Brommagymnasterna sedan de var i tvåårsåldern, och så här långt uppehåll från träningarna har de aldrig haft. På sommaren har det rört sig om en månads paus. Därför är de glada att de gemensamma träningarna dragit igång igen, något som de tror är viktigt både för gemenskapen och motivationen.

– I början kändes det ganska lugnt att träna online, men sedan började man tröttna på det. Att få träffas alla igen gör mycket, innan tänkte man nästan att det kanske inte blir någon mer gymnastik, kanske är det dags att lägga av? säger Maria Pousette.

Jacob Melin tror att det har varit tufft för många under pandemin, både att inte kunna gå i skolan eller att träffas på träningen. Vissa bor också i små lägenheter och har knappt plats att träna inomhus.

– Men de gör det ändå, de vet att när de kommer tillbaka behöver de ha den fysisk styrkan. Det är först när man blir av med något som man vet hur mycket man gillar det. Både äldre och yngre har sagt att de kommer uppskatta det här mycket mer nu, säger han.

Kämpigt. Så fort tränarna skottat fram konstgräset får de börja om, för snön vräkte ner över Stora mossens IP på tisdagskvällen. Foto: Mikael Andersson

Peppade. Disa Dahl och Maria Pousette har tränat sedan de var i tvåårsåldern och har längtat efter sina gymnastikkompisar. Foto: Mikael Andersson

Tar det försiktigt

Deltagarna är dock medvetna om att dagens träning inte blir som det brukar vara, och att passet inte motsvarar den nivå gymnasterna egentligen är på.

– Det kräver en annan utrustning än den som finns. Sen är det en säkerhetsfråga också. Nu är det mer grunderna vi kan köra, så det är klart att man missar mycket teknikträning vilket är tråkigt, säger Disa Dahl.

Cirkelträningen har dragit igång, och gymnasterna varvar mellan att stå 60 sekunder i fristående mot stängslet, till att göra marklyft och frivolter på den snötäckta mattan.

Vilgot Asp och Phoenix Lepp är taggade, och säger att det handlar om att gå ner i nivå och träna för att komma tillbaka igen när restriktionerna för idrotten lyfts.

– Det hade varit skönt att vara inomhus, men vi gör det bästa av situationen, säger Phoenix Lepp.

– Ja, hellre det här än ingenting, säger Vilgot Asp.

Full fart. På dagens schema står kondition, styrka och lite enklare gymnastikövningar. Foto: Mikael Andersson

Anpassar till rådande situation

Sedan 25 januari är organiserad idrottsverksamhet inomhus tillåtna för barn födda 2005 eller senare. Föreningsaktiviteter för ungdomar födda 2004 eller tidigare har tillåtits träna utomhus.

Men sedan den 8 februari tillåts nu unga födda 2002 eller senare att delta i organiserad idrottsverksamhet inomhus.

Normalt tränar Brommagymnasterna fyra pass i veckan, plus gym eller annan träning utanför.

Seniorerna har främst tränat i Enskedehallen eller Engelbrektshallen, de enda specialhallarna som finns för truppgymnastik i Stockholm. Juniorerna har använt idrottssalar och Åkeshovshallen som sin bas.

Visa merVisa mindre