Publik. Ett 30-tal människor var på plats vid dagens kosläpp. Foto: Claudio Britos

Här släpps Skärholmens kor ut på sommarjobb

Slappa, härliga typer som skapar skön stämning – och blomstrande biologisk mångfald. Nu är Skärholmens betande sommarjobbare i tjänst.

  • Publicerad 15:54, 18 maj 2020

Transporten rullade punktligt in vid niosnåret i morse och strax därefter skuttade fyra kossor ut i sin nya hage nära Sätrastrandsbadet. Kossornas återkomst till Sätra, som precis som resten av Skärholmen och Bredäng var gamla jordbrukstrakter fram till 50-talet, bevittnades både av folk på plats och av runt 600 tittare som följde kosläppets livesändning.

– Det var en väldigt skön stämning när de började finna sig tillrätta och inspektera sin hage. De är så härliga, slappa typer som började beta och böja ner buskar direkt, precis som vi vill att de ska, säger Love Örsan, parkingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Blir av med sly

Ja, kossornas arbetsbeskrivning är enkel men deras sommarjobb viktigt. De ska äta, hålla landskapet öppet och bidra till att örter, blommor och en mångfald av arter frodas i Sätraskogen. Dessutom avlastar de stadsdelen som slipper röja sly.

– Den biologiska mångfalden skjuter i höjden som en raket när kossorna kommer ut här. Nu när de är tillbaka kommer de i förlängningen att bidra till att hålla fritt kring områdets fantastiska ekar som uppkom när det här var gamla hagmarker, säger Love Örsan.

Kossor kan ge svampexplosion i Sätraskogen

Kossorna, som till vardags bor på en bondgård utanför Uppsala, ska beta i skogen i två omgångar, nu under försommaren och, efter ett uppehåll, på sensommaren. Att de i år får semestra i Sätra beror på ett medborgarförslag som fick brett politiskt stöd i stadsdelsnämnden.

Återkommande sommargäster

Förhoppningen är att kossorna trivs och att de kommer tillbaka nästa år igen, säger Love Örsan. Den som vill kan gå på stigarna genom kohagen, men djuren ska såklart mötas med respekt.

– Det här är ett gäng kossor som är vana att vara nära människor och bebyggelse. Deras kompisar går på Järvafältet. Det är stora djur men så länge vi som ser dem är lugna och trevliga så ställer de inte till det, säger Love Örsan.

Oväntat möte. Solbritt Pestel missade kosläppet men under sin promenad möter hon korna ute skogen. "Jag kommer nog inte iväg till landet i Åre i år. Så detta blev en fin överasskning mitt under rådande sitaution", berättar hon. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Historiska betesmarker

Innan Skärholmen byggdes på 1960-talet var kossor och andra betesdjur en vanlig syn i Sätraskogen.

Inte minst ekmiljöerna är formade av betande djur.

Efter att frågan lyfts av en medborgarförslag är kossorna nu tillbaka i området.

Målet är att de ska återvända varje sommar framöver.

Visa merVisa mindre