Här släpps kossorna ut i Sätraskogen

Klockan 9 idag är släpps korna ut på betesmarken i Sätraskogen.

  • Publicerad 08:40, 18 maj 2020

Efter ett medborgarförslag som kom in redan 2017 är det nu dags för ett gäng kor att flytta in på betesområdet i Sätraskogen över sommaren, vilket kommer att direktsändas på stadsdelsförvaltningens Youtube-kanal.

– Hela sändningen blir lite som slow-tv, eftersom vi inte kan säga exakt när transporten kommer fram. Man kan låta sändningen rulla och njuta av våren i Sätraskogen även om man sitter hemma vid datorn eller telefonen, säger stadsdelsnämndens ordförande Johan Kling (C), i ett pressmeddelande. 

 

När Sätra byggdes ut på 60-talet försvann samtidigt driften av betesdjur från Sätraskogen, men nu kommer alltså korna tillbaka.

Nu flyttar de in i skogen strax intill Sätrastrandsbadet, för att hindra igenväxning och göra de lättare för ekar, örter och blommor att växa i området.

– Kossornas bete är viktigt för den biologiska mångfalden och bidrar till att hålla landskapet öppet, säger parkingenjör Love Örsan, i ett pressmeddelande. 

Tanken är att djuren kommer att hyras in under fyra till sex veckor per år från en bondgård, för att komma tillbaka till betesmarkerna varje sommar framöver.

Så här såg det ut när korna släpptes ut