Vildsvinen är ett återkommande ämne i Håbo. Den här tidningen har skrivit ett flertal texter om hur de bökande hovdjuren ställer till det. Det är uppgrävda trädgårdar och allmänningar. Det är rädda människor och hundar och inte minst trafikolyckor.

2012 skedde en slags vildsvinsboom i Håbo och i dag är kommunen en av de vildsvinstätaste i landet och hundra­tals vildsvin skjuts varje år. 2018 till exempel var siffran 500.

Ska störa vildsvinen

För ett par år sedan berättade Ulla Lindroth Andersson då chef för gatu- och park i kommunen om hur man arbetade för att komma till rätta med problemet.

– Vi jobbar med viltvårdaren och jägaren som kan kalla in en rätt stor styrka. Sedan jobbar vi med att röja och gallra. Man ska störa vildsvinen. De ska inte ha det bekvämt.

Och nog jagas det vildsvin alltid. Dock inte bara av kommunjägaren. Det är uppenbart efter vittnesmål från en läsare som skickat in bilderna här intill.

”Någon i Bålsta har det dåliga omdömet att med bil frakta och slänga vildsvins­kadaver där vi promenerar och rastar hundar. Dessutom­ slängs kadavret i kanten på den å som har sitt utloppi Mälaren”, skriver hen.

Tredje gången

Platsen ligger i närheten av Lastberget.

”Det är åtminstone tredje gången detta år som ett kadaver slängs på i princip samma ställe. Kommunens viltvårdare har varit behjälplig att frakta bort tidigare kadaver, men nu är det alltså dags igen.”

– Det är helt förkastligt, säger­ Ulla Lindroth Andersson, i dag projekt- och exploateringschef, när Mitt i Bålsta informerar henne om det inträffade.

Kommer kommunen polis­anmäla det inträffade?

– Vi har inte polisanmält det eftersom polisen inte ansåg att det skulle leda någon­vart då det inte var något jaktbrott utan bara slaktrester. Möjligen bör vi anmäla detta till miljöavdelningen, men eftersom jag inte känt till detta tidigare så har jag inte gjort det.

Smittorisk

– Jag skulle vilja säga att det är ytterst olämpligt. Man bör tänka på risken för smitta och att det kan vara otroligt obehagligt för den som stöter på det. För vildsvin finns det särskilda föreskrifter man ska följa, konstaterar Ulla Lindroth Andersson.