Katarina Nordgren vill veta om Stockholm stad har en plan för missbruket i parkerna. Foto: Wilhelm Jaresand

Här skjuter de upp heroin helt öppet

Gormande alkisar kunde de leva med. Men när tunga missbrukare nu skjuter upp helt öppet vid kolonilotterna har föreningen fått nog. – Någonstans önskar jag att socialborgarrådet Åsa Lindhagen kunde svara på de brev vi skickat, säger Katarina Nordgren från Eriksdalslundens koloniföreningen.

  • Publicerad 19:16, 17 jul 2018

Tar du gångvägen från Clarion i Skanstull ner mot Trädgården och Eriksdalsbadet har du en av Stockholms mest bortglömda parker på din högra sida.

I alla fall för de flesta. Tullhagen – som den heter – kom till efter att staden plockade bort några kolonilotter och för några få är det ett av stadens bästa häng.

Har staden ens en plan?

Katarina Nordgren

Det är rätt brant ner till gräsplätten som även ramas in av stora träd. Insynen från Ringvägen är nästan obefintlig.

– Därför samlas mycket glada alkisar här. Ofta i stora gäng. Varit en del bråk på kvällarna men annars sitter de mest där och gormar. Det har vi kunnat leva med, säger Katarina Nordgren som sitter i styrelsen för koloniföreningen.

Hittat kanyler i gräset

Kolonilotterna ligger precis bredvid parken och till sommaren har någonting hänt. Nu är det inte bara alkohol och höga röster längre.

– Det har tillkommit flera tunga narkomaner. De sitter på gräsmattan och skjuter upp helt öppet mitt på dagen. Flera från föreningen har hittat kanyler i gräset och orkar snart inte längre.

– Vi har hojtat i högan sky och skrivit till flera hos kommunen och polisen här på Södermalm. Polisen är de enda som svarat.

Polisens fokus att de i parken mår bra

Just som hon säger det rullar en piketbil in i parken, och ur den hoppar fem poliser. De letar efter en kvinna som ska ha drabbats av svåra kramper men hittar henne inte.

Foto: Wilhelm Jaresand

Katarina går fram och pratar med polisen Linus som är ansvarig för gruppen. Han vill helst inte ha sitt efternamn i tidningen och förklarar att deras fokus här är att se till att de som sitter och dricker i parken mår bra.

– Det är förbjudet att dricka i Fatbursparken, förbjudet att dricka i Tanto. Här är det dock tillåtet och någonstans måste de ha att ta vägen, säger Linus.

Katarina håller med.

– Ja vad gör man med människor som hamnat så utanför att ingen vill veta av dem. Det är sorgligt. Samtidigt så har det blivit otryggt för oss med kolonilotter, andra som vill vara i parken och även turisterna som bor på Clarion och vill komma ner och titta på våra trädgårdar.

Vad hade du velat se gjort?

– Någonstans önskar jag att socialborgarrådet Åsa Lindhagen kunde svara på de brev vi skickat. Har staden ens en plan på hur de ska hantera de fler och fler missbrukare som dräller omkring? Det skulle jag vilja veta.

Mitt i Södermalm söker Åsa Lindhagen för en kommentar.