Alla äktenskap tar slut förr eller senare, om inte annat så av att någon i paret avlider. Men i Sundbyberg är det vanligare med skilsmässa.

Här blev 67 personer änka eller änkling förra året. De nyskilda var drygt fyra gånger så många till antalet: 284. Detta enligt Statistiska centralbyrån, SCB, som också har tittat på hur länge dessa konstellationer höll.

Hög andel nyinflyttade

När det gäller äktenskap som slutat med dödsfall låg snittlängden på drygt 43 år. För fallen med skilsmässa var det underbara desto kortare: knappt nio år, vilket är två och ett halvt år mindre än för hela länet sammantaget.

Enligt SCB:s befolkningsstatistiker Tomas Johansson kan en orsak vara att Sundbyberg under en längre period har vuxit så det knakar.

– En rätt hög andel av befolkningen är nyinflyttad och många som flyttar hit är rätt unga.

Han konstaterar att risken för skilsmässa tycks vara som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Därefter blir det allt ovanligare att paren går skilda vägar. Andelen skilsmässor är alltså lägre i kommuner där relativt många är gängade sedan gammalt.

https://www.mitti.se/nyheter/stort-test-har-dejtar-du-pa-alla-hjartans-dag/repvbh!0unH99ocnlkSZDaowFjqAg/

Även historiskt sticker Sundbyberg ut i statistiken, när det gäller äktenskapens varaktighet.

– Man kan dra slutsatsen att det inte har skett väldigt stora förändringar genom åren, utan rätt små variationer. Det kan skilja sig ganska mycket mellan två år, men det kan bero på något enstaka par som har varit gifta länge och som skiljer sig.

Några som verkar ha knäckt koden är Storskogsborna Bertil och Cecilia Lidman. De har varit gifta i 50 år.

Hur gick det till, frågar vi dem.

– Det handlar bara om att vara snäll, svarar Cecilia.

– Man måste lära sig av sina egna misstag, det är väldigt allmänt. Och ta vara på varandra, säger Bertil.

– Och ge varandra luft under vingarna, fortsätter Cecilia.

Låter det krävande? Nåväl, det är fortfarande vanligare att sambopar separerar än att gifta par skiljer sig.

– Tröskeln är större om man har gift sig, det är mycket lättare att säga "nu skiter vi i det här" som sambor. Har man även gemensamma barn är det ytterligare en tröskel för gifta, säger Tomas Johansson.

Många giftermål

Sumpan är också en stad där förhållandevis många gifter sig, säger han. De senaste åren har omkring dubbelt så många sundbybergare gjort det jämfört med de makar som sagt tack och hej.

Men, säger statistikern ...

– Det ger också en högre andel par som har varit gifta kort tid, och därmed en förhållandevis hög andel skilsmässor.