Här har alla inbrott i Bromma skett mellan januari och juli i år. Foto: CNES/Airbus/DigitalGlobe, Siffror: Grannstöd Bromma

Här sker alla inbrott i Bromma

Nästan ett inbrott om dagen hela juli. Bostadsinbrotten i Bromma fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer. Och enligt polisen ser det inte ut att bli bättre – snarare värre. Vi har kartlagt var alla inbrott skett hittills i år.

  • Publicerad 16:35, 30 aug 2017

Sommar och semestertider är lika med högsäsong för inbrottstjuvar. Det har tyvärr märkts i Bromma. Under juli månad skedde hela 21 villainbrott och fem lägenhetsinbrott i stadsdelen – alltså nästan ett inbrott om dagen. På villafronten är det en ökning med 62 procent jämfört med juli 2016, visar siffror från Grannstödjarna i Bromma.

Framförallt är det internationella grupperingar som upptar polisens fokus.

– Det är ofta professionella grupperingar som väljer ut ett område. De kan ha personer som spanar av området men andra som kommer dit och gör inbrottet. Därför ser man dem sällan mer än en gång i området, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis i Bromma.

151 inbrott

Men det är inte bara under sommaren som det har varit många inbrott. Mellan januari och juli förra året skedde 100 bostadsinbrott i Bromma. Under samma tidsperiod i år landade antalet inbrott på 151 stycken. Värst drabbat under tidsperioden är Äppelviken där det skett 15 inbrott, följt av Norra Ängby där det skett 14 stycken.

I vintras tog polisen in det tunga artilleriet genom att låta poliser till häst patrullera området. Det väckte stor uppskattning bland boende och just under den perioden begicks faktiskt inga inbrott.

– Hästarna var lite av en engångsföreteelse, de är också tungt belastade med sina uppdrag. Men de tyckte det var jätteroligt att patrullera i Bromma, så vi ska nog försöka få hit dem igen, säger Lena Törnblom Löfquist. 

Fler varningar i grupper

Den stora inbrottsvågen har gjort att Brommabor i allt större utsträckning varnar varandra i olika lokala Facebookgrupper när man ser ett misstänkt beteende. Helt rätt, menar Lena Törnblom Löfquist.

– De viktigaste verktygen vi har är boende i området. Att de är uppmärksamma och rapporterar in till oss när saker inte stämmer och är noggranna med att ta uppgifter som registreringsnummer, säger hon men tillägger:

– Så länge man tänker efter två gånger på vad man lägger ut. Dels för att inte skapa obefogad otrygghet och stress bland grannarna och för att inte hänga ut oskyldiga personer.

Högt upp på priolistan

Polisen å sin sida jobbar tillsammans med tull och underrättelseenheter för att försöka hindra att grupperingar får fäste i landet.

– Det ligger högt upp på vår priolista, för det är ett av de största problemen vi har just nu, säger Lena Törnblom Löfquist.

Kommer antalet inbrotten minska i höst?

– Nja, det lutar inte åt att det lugnar ner sig. Det blir mer och mer. Det gäller istället att vara duktig för att försvåra för inbrottstjuven, säger Lena Törnblom Löfquist.