Robin Eleys senaste serie konstverk heter Wrapped. Foto: Anna Z Ek

Här skapar han konst – I glasbur på Stureplan

Att måla inför människor är något han är van med. Konstnären Robin Eley säger att det nästan är enklare att vara i glaskuben The Pavilion vid Stureplan och måla än hemma i studion där så mycket annat distraherar. Här kan han fokusera fullt ut.

  • Publicerad 16:17, 23 jul 2018

Wrapped. Det är nästan så konstnären Robin Eley är när han står och målar i den kyliga glaskuben The Pavilion intill Stureplan. Inpacketerad i en liten glaskub med sina målningar runt omkring sig och sitt staffli inträngt i ett hörn i glaskuben.

Runt honom finns kameror när han målar. De livesänder via hans sociala medier. Han har livesänt förut när han skapar men aldrig varit instängd i en glaskub där folk nyfiket tittar in.

Ingen vill störa

Än har ingen vågat gå in i glaskuben.

– Folk gillar inte att störa en konstnär, många kollar genom glaset men ingen har kommit in än. Efter lunch ska min syster stå utanför och försöka få folk att komma in och kolla på den lilla utställningen som också finns här inne, säger Robin Eley.

Hade hoppats komma längre

– Jag hade hoppats kommit lite längre på tavlan jag håller på med innan jag kom till Sverige, då hade jag kunnat avsluta den här. Men nu kommer jag kanske hinna hit, säger Robin och pekar på ca 70% av tavlan.

”Jag använder ett begränsat antal färger när jag målar. Det gör målningarna sammanhängande” säger Robin Eley. Foto: Anna Z Ek

Det tar ca 3-4 veckor att göra en målning av den storleken han har på staffliet i hörnet i glaskuben.

Hans konstgenre kallas hyperrealism. Hans målade bilder ser nästan ut som foton.

Realistiskt måleri största styrkan

Robin berättar att han har försökt att måla så realistiskt han kunnat ända sedan han började måla när han var barn. Det är som ett språk han pratar. Robin säger att han är väldigt noggrann, tålmodig och har ett öga för detaljer.

– När jag gick i skolan sa min lärare att jag måste slappna av, att mitt sätt att måla var min största svaghet. Jag försökte måla på ett annat sätt, men det kändes som att jag försökte vara någon jag inte är. Det här är hur jag är. Det är inte min största svaghet. Det här är min styrka, säger Robin Eley.

Stannar i Stockholm

När Robin fick en förfrågan om att vara instängd i The Pavilion tackade han ja med det samma. Dels för det kändes intressant och kul, men även för att han älskar Stockholm på sommaren. Han syster bor nämligen i Hammarby Sjöstad och han har varit här flera gånger. När han är klar ser han fram mot att få umgås några dagar med familjen. Hans föräldrar är också här och hälsar på.

– Jag stannar inte kvar så länge, men jag tror det blir Skansen och Djurgården och promenader i Hammarby Sjöstad med familjen, säger Robin.

Den första tavlan i serien Wrapped. Foto: Anna Z Ek