Fick vård. Runt tio procent av barn som föds i Sverige är i behov av neonatalvård. En av dem var Ayan Ahmeds son Yusuf, 6, som vägde 596 gram när han föddes och vårdades på SÖS. Foto: Pekka Pääkkö

Här ska tidigt födda barn vårdas – i moderna och luftiga lokaler

Flera tal, två dikter och ett klippt band. Nu är Södersjukhusets nya neonatalavdelning invigd. Här ska för tidigt födda barn få vård i luftiga och moderna lokaler.

  • Publicerad 16:16, 1 okt 2021

Vi vet hur viktigt det är att inkludera föräldrarna i vården

Tidigare hade Södersjukhuset två avdelningar med runt 30 platser för neonatalvård, där för tidigt födda och nyfödda sjuka barn har vårdats. Lokalerna hade dock 20 år på nacken.

Därför togs 2019 beslut om att bygga en ny avdelning med mer modern utrustning. Nu har gamla vuxenakuten byggts om för att husera den nya neonatalavdelningen, vilken öppnade i förra veckan.

– Vi vet hur viktigt det är att inkludera föräldrarna i vården, och nu blir det enklare. Här finns plats för alla, säger sektionschefen Thomas Brune.

Familjevård. Anna Starbrink (L), Iréne Svenonius (M) och sektionschefen Thomas Brune tittar på en av de nya familjevårdplatserna. Foto: Pekka Pääkkö

På nya avdelningen finns utrymme för 32 vårdplatser – 18 för familjevård, 13 för intensivvård och en plats i form av ett mobilt team. Till varje rum finns också egen toalett.

Även personal ska gagnas, då utrustningen är mer modern och vårdutrymmen samt ytorna är större. Mer dagsljus släpps också in i rum och korridorer.

– De gamla avdelningarna var alldeles för trånga. Här är förutsättningarna bättre, jag ser fram mot att jobba i de nya lokalerna, säger vårdenhetschefen Lisa Skogström.

På sikt är ambitionen att även mödrar ska kunna vårdas här, menar Thomas Brune, men än är det inte helt klart när det kan ske.

Poesi. Under invigningen läste finansregionrådet Irene Svenonius (M) Lyckas minut av Fredrik Swahn. Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) läste Vore jag ett litet barn av Verner von Heidenstam. Foto: Pekka Pääkkö

Förra veckan hölls invigningen där bland annat politiker fick möjlighet att se de nya lokalerna. Musik framfördes och tal hölls. Sexåriga Yusuf som föddes för tidigt och fick vård på SÖS 2015 fick klippa bandet.

– Det känns fantastiskt. Det är viktigt att vi kan erbjuda att barn vårdas med sin mamma. SÖS har Sveriges största BB mest flest förlossningar per år, då måste vi kunna erbjuda bra vård i nära anslutning, säger fastighets- och serviceregionrådet Charlotte Broberg (M), när hon får en guidad tur i lokalerna.

– SÖS nya akut stod färdig 2020 och det var ett enormt lyft. Det här var nästa stora steg. Men vad nästa investering blir är för tidigt att säga, säger finansregionrådet Iréne Svenonius (M).

Vad det ska bli av de gamla avdelningarna är inte helt klart i dagsläget.

Enligt budgetunderlag för 2022 kostade bygget 165 miljoner kronor och utrustningen 16 miljoner.