Hello world! har hållit till på Ågesta folkhögskola sedan sommaren 2017. Foto: Anastasiia Petrych

Här ska techbranschen bli jämställd

I sommar kommer Sveriges största sommarläger för programmering tillbaka till Ågesta. Förra året drog lägret 1400 barn mellan 7 och 19 år.

  • Publicerad 16:32, 8 mar 2019

När Ulrika Dellbys och Dag Wolters son var 12 år började han intressera sig för programmering. Men trots att Sverige är en av världens ledande IT-nationer upptäckte de att det knappt fanns någonstans för honom att utveckla det intresset på fritiden.

Det blev startskottet för det som i dag är den ideella föreningen Hello World! och sommarlägret som förra året drog 1400 barn från hela landet till Ågesta folkhögskola. Enligt de själva är det Sveriges största läger inom digitalt skapande.

– Vi får fler medlemmar varje dag, just nu är vi över 13 000, säger Embla Jernstig, kommunikatör.

Lägret pågår en vecka och är till för barn mellan 8 och 18 år. De lär sig allt från spelutveckling och digital musikproduktion till olika former av textbaserad programmering. Lägret har också samarbete med Ågesta ridklubb och Ågesta golfklubb och erbjuder en del fysiska aktiviteter.

Lägerledarna är huvudsakligen studenter från KTH.

Prioriterar tjejer

Lägret är inte gratis, men det de erbjuder ungefär 90 stipendier och reducerat pris beroende på föräldrarnas inkomstnivå för att öppna lägret för fler.

De har dessutom nätt och jämnt lyckats att få en jämn könsfördelning på sommarlägret, med 44 procent tjejer bland de deltagande.

– Vi har 50 procent av våra lägerplatser reserverade för tjejer, så att det inte blir mansdominerat redan i så här låg ålder, säger Embla Jernstig.