Här ska nya utomhusbadet ligga. Foto: Mostphotos

Här ska nya utomhusbadet ligga – på bryggor i Riddarfjärden

Ett utomhusbad med varmt vatten öppet året om – där helikopterplattan en gång låg. Stockholms stad presenterade på tisdagmorgonen planer på ett nytt utomhusbad i Riddarfjärden.

  • Publicerad 09:20, 2 jun 2020

Den blågröna majoriteten i Stockholm stad presenterade på tisdagsmorgonen nyheten att innerstan ska få ett nytt utomhusbad. Badet ska placeras på flytbryggor vid Munkbrohamnen och kommer ligga i Riddarfjärden där den helikopterplattan tidigare fanns.

Den styrande blågröna majoriteten i Stockholm stad. Foto: Olle Anrell

– Vi minns alla helikopterplattan med taggtråden och fortfarande i dag är det en plats som man inte vill vara på. Med detta badhus kan vi lyfta denna plats, säger Daniel Helldén (MP).

Hela badet ska byggas på flytbryggor. Där kommer vara nedsänkta bassänger med varmt vatten och badet ska vara öppet året runt. Man kommer också kunna bada i fjärdens vatten, i kalla bassänger där vattnet renas.

Hög tid för hamnbad

– Det är hög tid att också Stockholm får sitt första hamnbad. Vi hoppas att badet ska vara klart till 2022, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd.

Badet ska byggas och drivas av Nordic Urban, företaget bakom det flytande havsbadet i Helsingfors, som på kort tid blivit ett av staden mest populära turistattraktioner.

Så här är det nya badet i Riddarfjärden tänkt att se ut. Illustration: Nordic Urban

– Det här kommer inte belasta skattebetalarna med enda krona, säger Erik Slottner (KD).

250 miljoner kronor för bygget

Badet ska finansieras av Nordic Urban, som får arrendera platsen av staden för strax under en miljon kronor om året.

Nordic Urban kommer att betala runt 250 miljoner för att bygga badet berättar företagets vd Raoul Grunstein.

– Det kommer vara bassänger, bastu, någon slags restaurang och andra mötesplatser, säger han.

Vad det kommer att kosta att gå in på badhuset får man se när det är klart. Men i Helsingfors kostar inträdet i dag 70 kronor för barn, 140 för vuxna eller 400 kronor för ett månadskort.

Hur länge bygglovet på vattnet gäller, hur badhuset ska se ut, hur arbetet ska gå till på den trånga platsen och andra frågor ska utredas i det kommande planarbetet.

Det flytande havsbadet i Helsingfors. Foto: Pressbild

Tidigare hamnbadet

Det är inte första gången centrala Stockholm har ett utomhusbad i Riddarfjärden. 1884 invigdes Strömbadet mellan Riddarholmen och Tegelbacken. Badet var byggt helt i trä. Försämrat vatten, föråldrad arkitektur och skymd sikt över Riddarfjärden gjorde att man rev bade 1936.

Strömbadet i Riddarfjärden 1925. Foto: Axel Svinhufvud, Stockholms stadsmuseum

2005 föreslogs ett stort ringformat badhus och hotell i Riddarfjärden utanför Norr Mälarstrand och på andra sidan, vid Söder Mälarstrand, pågår ett initiativ för ett kallbadhus där stockholmarna röstat fram ett favoritförslag.

Planerna på ett flytande kallbadhus i Riddarfjärden – med hotell – retade upp stockholmarna i mitten på 2000-talet. Politikerna, som först gett ett glasklart ja, backade efter tusentals protestmejl mot förslaget. Kända 
författare och Stockholms skönhetsråd var några av motståndarna.