Tjurbergsparken har en sluttande del ner mot Ringvägen. Foto: Mostphotos

Här ska nya hyresrätter byggas i parken

Staden vill bygga 80 hyresrätter i Tjurbergsparken nära Skanstull. Det ska göra platsen mer levande och trygg, tror man. Men planerna väcker även kritik.

  • Publicerad 11:31, 2 jan 2018

Mellan Blomsterfondens hus på Ringvägen och Allhelgonakyrkan ligger Tjurbergsparken. Här vill staden nu bygga 80 hyresrätter i fyra hus som är fyra till fem våningar höga.

Att man vill bygga bort relativt stora delar av grönområdet motiveras med att ganska få besöker parken. Och att nya bostäder helt enkelt väger tyngre än grön parkmark.

Granne med gymnasieskola

Till väster bredvid det tänkta byggområdet ligger kvarteret Metern från 1920-talet och norr om en gymnasieskola i en byggnad från 1930-talet, där Internationella Engelska skolan huserar sedan tio år tillbaka. Både skolan och bostadskvarteret anses ha synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Skolan ska även i fortsättningen ligga kvar. Parkeringarna på skolgården ska däremot tas bort och ersättas med garage. Ytan ovan jord ska istället bli grönare och få bättre koppling till parken, enligt planen.

Hyresrätterna ska byggas av bolaget Olov Lindgren AB, som fått markanvisningen.

Kritiska röster mot bygget

Men alla tycker inte att det är en bra idé att bygga husen i Tjurbergsparken. Stadsmuseet har sagt att de är tveksamma till byggplanerna. Både på grund av ingreppet i grönområdet och för att kulturhistoriska värden går förlorade.

Trots invändningarna godkände stadsbyggnadsnämnden planerna på sitt möte innan jul. Men innan spaden kan sättas i marken ska planerna ut på samråd och granskning, vilket påbörjas i slutet av det här året.

Blir det inga överklaganden beräknas planen att klubbas igenom 2019. Byggstart tidigast år 2020.