Svenska lotsar hoppar på skeppet strax innan kl. 8 på torsdag vid Tjärven, för färd in mot city. Om tidsplanen håller. Foto: Läsarbild Skanska/Stockholms stad

Här ska du stå för att bäst se guldlasten glida in

Snart kommer den gyllene pjäsen till Slussen – det bredaste fartyget som någonsin kört i Stockholms skärgård. Här är ställena som du ser den historiska händelsen bäst i från.

  • Publicerad 15:45, 6 mar 2020

Guldbron väntas anlända till Tjärven, i yttre skärgården, tidigt på morgonen onsdag 11 mars.

Lotsar hoppar på runt kl. 07.45, och hjälper den kinesiska kaptenen med att trixa sig genom kobbar och skär in mot Stockholm.

Färden genom skärgården tar runt 6 timmar. Fartyget beräknas passera Furusund runt kl. 9 och Oxdjupet strax efter kl. 12. In till Slussen kommer bron troligtvis kl. 14 på eftermiddagen.

Exakta tider kan dock ännu inte spikat, då transportens ankomst är beroende av väder och vind.

Men var ska man stå för att se spektaklet?

Karta över färdvägen in mot Stockholm city. Illustration: Skanska/Stockholms stad

Trångt sund blir spektakulärt

Stränder och kuster längs hela färdvägen in mot city är bra utkikspunkter, se kartan ovan.

Men extra spektakulärt lär det bli vid Oxdjupet, det smala sundet mellan Rindö och Värmdö. Andra fina ställen att se guldbron i Skärgården är i färjelägena på Ljusterö och Östanå.

På Djurgården är Waldemarsudde och Blockhusudden fina utkiksplatser.

Inne i stan är Fåfängan, Stadsgården, Skeppsholmen och Kastellholmen bra ställen att stå på.

Djurgårdsfärjorna är även en bra utsiktsplatser när bron är inne i stan. De passerar förbi åtta gånger per timme nära platsen där fartyget med guldbron ligger förtöjt, enligt Djurgårdens Färjetrafik

Kaffe och ballonger

Stockholms stad ska, om planen håller, att bjuda intresserade medborgare på kaffe och frågestund vid Katarinahissen, som även är ett bra ställe att hålla utkik från.

Katarinavägen ska pyntas med ballonger för att uppmärksamma den historiska händelsen.

– Det kommer förstås att bli en mäktig syn när bron anländer till Saltsjön, säger Peter Svärd, projektchef för ombyggnaden av Slussen i en kommentar.