Snart ställs två stora containrar på busstorget i Täby park. Och inte vilka containrar som helst, utan i dem ska grönsaker planteras på höjden – och de kan producera grönsaker hela året om.

2,5 ton grönsaker ska kunna odlas här på ett år, som ska säljas lokalt, berättar Magnus Leydner.

– Man kommer att kunna skörda här varje vecka. Det blir som moderna kolonilotter på steroider.

Hydroponisk odling

Odlingen använder sig av den alltmer populära tekniken hydroponisk odling, odling i vatten (se faktaruta). Något som är både bra för miljön och kostnadseffektivt, enligt grundaren Magnus Leydner. Han hoppas att det ska kunna stötta lokalhandeln, samt bli lite av en mötesplats.

Han menar även att idén inte är för bra för att vara sann.

– I början tänkte jag det.

– Men sedan har jag mer börjat undra varför det här inte görs mer, och att kanske lantbrukare borde kunna göra det här i större utsträckning.

Miljövänligt och lokalt

Täbybon Magnus Leydner kommer från ett yrkesliv inom livsmedelsbranschen och har de senaste åren fått ett intresse för det närproducerade. Han har höns och odlar hemma som många andra villaägare.

Två världar som gav upphov till idén, berättar han.

– Jag fick en filantropisk anda, kan man säga, och blev inspirerad.

Målet är att kunna skapa något som hanterar grönsakerna från frö till när det levereras hem till dörren.

– Då har vi koll på hela kedjan, inga besprutningsmedel, det är miljövänligt, fossilfritt och stöttar lokalt. Det blir nästan samma pris som i butiken, kanske någon krona dyrare, säger han.

Det blir kanske jordgubbar

Efter midsommar ska den första containern komma på plats, och senare i höst en till.

I dem ska det odlas allt från sallader, tatsoikål, pak choi och svartkål till örter och dekorationsblommar. Många olika grödor ska kunna odlas i containrarna, men inte allt, som tomater.

– Det är tufft att skapa ett bra klimat för dem. Men man har experimenterat med jordgubbar, så den nöten ska vi nog kunna knäcka.

Magnus Leydner berättar att odlingen ska bemannas av två till tre personer. Allt som odlas sköts av personal på plats och säljs vidare genom samarbeten med lokalhandel eller odlingskontrakt med privatpersoner.

– Det är väldigt spännande eftersom det är så stora fördelar med det här, som många ser. Det känns jättekul.

Vad ser du fram emot att odla?

– De asiatiska kålsorterna. På sommaren är det väldigt gott med grillad svartkol. Det ser jag fram emot.

LÄS ÄVEN:

https://www.mitti.se/nyheter/lansstyrelsen-nobbar-14-meter-hoga-hus-pa-aker/repvea!tRWlkASGCSSLKKkJck2@lw/

https://www.mitti.se/nyheter/grona-drommar-om-hallbar-mat/repujb!SqUlkrZbnkUC5JZ9h6oC3w/