Nu är det klart var den vinnande konsten i Vårberg ska stå. Foto: Läsarbild Stockholms stad

Här ska den vinnande konsten i Vårberg stå

16 miljoner kronor ska investeras i konstverk i Vårberg. Nu har de fem tävlande konstnärerna lämnat in sina skisser till juryn. Platserna där konsten ska stå är också klara.

  • Publicerad 15:14, 4 jun 2018

Uppmärksamheten blev stor när Stockholms stad lanserade sin internationella konsttävling i Vårberg, förra sommaren. 16 miljoner kronor satsas på projektet, som ska ge Vårberg högkvalitativ och hållbar konst.

Nu har de fem konstnärer som tävlar om att få göra den konstnärliga gestaltningen lämnat in sina skisser till juryn. Vilka det är förblir en hemlighet.

– Vinnaren tillkännages den 30 augusti. Innan dess är det sekretess som råder, säger Frida Cornell, gästcurator vid Stockholm konst.

Hon är en av sju jurymedlemmar, som nu ska sätta sig ner och bedöma konstnärernas bidrag. De övriga är juryordföranden Mårten Castenfors (chef för Stockholm konst), Karin Ahlzén (projektchef för Fokus Skärholmen), Ernst Billgren (konstnär), Emma Lundborg (landskapsarkitekt vid exploateringskontoret), Ann-Sofi Norling (vice museichef vid Moderna museet och Anita Wernström Pitcher (konstnär och Vårbergsbo med lokalt engagemang, bland annat genom Torsdagsklubben).

Konstnären och Vårbergsbon Anita Wernström Pitcher sitter med i juryn.     Foto: Märta Lefvert

– Det är bara Mårten och jag som vet namnen på konstnärerna. För de andra i juryn är bidragen helt anonyma, berättar Frida Cornell.

Här ska konsten stå: 1) Stråkparken. 2) IKorsningen Vårbergsvägen/Vårholmsbackarna. 3) Söder om Vårbergsvägen, bakom Vårbergs sjukhem.    Foto: Stockholms stad

Det blir inte ett enda konstverk. Konstnärerna har fått i uppdrag att skapa konst till minst två av dessa tre platser: Stråkparken, korsningen Vårbergsvägen/Vårholmsbackarna och Pelousen – en gräsyta söder om Vårbergsvägen, bakom Vårbergs sjukhem.

– Det är en så stor satsning så vi vill sprida gestaltningen, och har valt platserna med hjälp av landskapsarkitekter och Fokus Skärholmen, säger Frida Cornell.

Ett viktigt kriterium är att konsten ska förhålla sig till Vårberg som plats och att möten ska kunna uppstå mellan konsten och invånarna. Den ska också vara tålig.

– Det ska vara konst som står pall och tål att folk tar i den, säger Frida Cornell.

Planen är att konstverken ska invigas i oktober 2020.

 

Fakta

Söderholmsskolans elever ställer ut i Vårberg

Korsningen Vårholmsbackarna/Vårholmsvägen är en av de platser där ett verk av den vinnande konstnären ska stå. Men redan nu kommer konsten dit. Den 6 juni klockan 14 är det vernissage för en utställning där, gjord av eleverna i klass 1 C på Söderholmsskolan.

Tillsammans med bland annat Anita Wernström Pitcher (en av jurymedlemmarna i den stora konsttävlingen) har de utforskat vad offentlig konst kan vara, vad en plats egentligen är och vilken betydelse skala och perspektiv har.

Elevernas verk finns att se t o m den 28 juni. Det ingår i projektet BOK (Barnens offentligt konst), som genomförs i samband med konsttävlingen.

Bakom projektet står Stockholm konst och Stadsledningskontoret. Och det blir mer konst av barn i Vårberg inom BOK-projektet efter hand, under året.

På plats vid onsdagens invigning är bland andra Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst. Saft och kakor utlovas!

 

Källa: Stockholm konst
Visa merVisa mindre