215 nya bostäder är inget jätteprojekt. Men i lilla Fagersjö innebär det en 20-procentig ökning av antalet lägenheter.

Nya hus planeras på flera platser: i slänten med träd nedanför Gräsandsvägen mot Ejdervägen, på Havsörnsvägen i höjd med Ejdervägen och Skrakgränd, samt där Mötesplats Fagersjö ligger.

Mötesplatsens nuvarande byggnad föreslås rivas.

– Huset har omfattande behov av renovering och ombyggnation för att kunna användas ändamålsenligt. Mötesplatsen, som drivs av stadsdelsförvaltningen, har stora överytor och de vill samordna ytorna i framtiden, uppger Ludvig Holmberg, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Flera publika lokaler

Mötesplatsen får i stället flytta in i bottenvåningen på ett nytt bostadshus som ska byggas på ungefär samma plats. Det blir på en betydligt mindre yta: cirka 250 kvadratmeter mot dagens 800.

Även två av husen mot Havsörnsvägen får lokaler i bottenvåningen. En mindre butik ska ha nämnts som tänkbar hyresgäst, men ingenting är klart.

Vill ha kvar träd

Mitt i träffar Fagersjöbon Mimmi Sandqvist, som är kritisk till de byggnader som planeras i skogsbacken mellan Gräsandsvägen och Ejdervägen.

– Synd att klämma in hus här. Det är alltid dumt att ta bort träd, säger hon.

Ett mindre grönområde med tre skyddsvärda träd ska bevaras mellan husen, enligt förslaget.

På plussidan lyfter stadsbyggnadskontoret fram att fler bostäder ger underlag för mer service i området. Mimmi Sandqvist hoppas att det kan bli så.

– Vi är ju lite bortglömda här. Men flyttar det in fler måste vi ha mer. Kanske nån kiosk med paketutlämning, eller ett kafé, säger hon.

Stadsbyggnadskontoret ser flera tänkbara positiva effekter för området:

– Fler bostäder ger ett ökat underlag för kollektivtrafik i Fagersjö som exempelvis kan leda till busstrafik med ökad turtäthet, säger Ludvig Holmberg, som också nämner att fler hus kan öka känslan av trygghet på gator och gång- och cykelstråk.