På gång. Stadens kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) och Aron Junker på Hägerstensvägen 100 där det på nytt ska bli biograf. Staden stöttar nu projektet med en miljon kronor. Foto: Jannie Flodman

Här ska Aspudden få en egen kvartersbio

Aspudden ska få en kvartersbiograf med bistro och kulturscen. När staden nu går in med ett miljonstöd kan bygget av det lokala kulturhuset starta.

  • Publicerad 19:00, 11 jun 2019

Det har gått drygt femtio år sen det senast visades film nere i källarlokalen på Hägerstensvägen 100 i Aspudden. Sen dess har det både spelats pingis och varit lager i den gamla biografen som slog igen på 60-talet. Nu ska lokalen, som på senare tid stått tom, få nytt liv igen.

Det är kulturföreningen Aspen som i ett års tid arbetet för att återskapa kvartersbiografen.

Aspudden kan få en lokal biograf igen

– Vi vill att det här ska bli en kulturlokal som är öppen för alla i området. Det ska finnas biosalonger och plats för teatrar. Vi kanske kan ha små konserter och en servering där det går att ta ett glas och äta en bit mat, säger Aron Junker, en av initiativtagarna.

Två salonger och bistro

Bion ska få två salonger, en med 100 platser och en med 25 platser, en större foajé och en bistro. Planen är att filmdistributören Triart blir en huvudsamarbetspartner som står för filmen och att lokalerna utöver det hyrs ut till andra aktörer som vill ordna kulturaktiviteter.

– Vi har inte tänkt arrangera allt utan vi stöttar och ser till att lokalen fungerar. Vi har en dialog med fria kulturaktörer och de behöver verkligen lokaler, säger Aron Junker.

Staden har sen tidigare stöttat kulturföreningen med 300 000 kronor och vid nästa kulturnämnd klubbar man ytterligare en miljon kronor till Aspens bio.

– Vi ser jättepositivt på att det är många som kan komma in och nyttja de här lokalerna, eftersom lokalbehovet i staden är så stort. Det är ju dystert kring vissa lokaler just nu men vi ser det här som ett ljus i mörkret. Det här kan verkligen bli en ny mötesplats, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Pengar från staden – startskott för bion

Bidraget från staden räcker inte ensamt för att finansiera biobygget. Mer pengar ska sökas, bland annat från Boverket. Men för föreningen betyder stadens stöd att man nu vågar gå vidare och teckna ett hyreskontrakt.

Fastighetsägaren är positiv till att inhysa bion, men en av föreningens utmaningar blir att anpassa lokalen så att kulturlivet inte stör grannarna ovanpå. En bygglovsansökan ska också skickas in till staden, sen är planen att sätta igång bygget efter sommaren. Målet är att öppna bion någon gång nästa år.