Digital guide. Projektet Slotts-och Herrgårdsmiljöer består av digitala guider till fyra olika slott runt om i länet, däribland Näsby Slott. Foto: Åsa Sommarström

Här ska AR-teknik förstärka slottsupplevelsen

Snart lanserar Stockholms länsmuseum i samarbete med kommunen en digital slottsguide över Näsby Slott. I guiden används bland annat AR-teknik för att förstärka slottsupplevelsen.

  • Publicerad 17:10, 26 okt 2021

Man kan scanna en av målningarna i receptionen och få bilder och information av övrig konst på slotte

I början av november lanserar Stockholms länsmuseum i samarbete med Täby kommun en digital guide för Näsby Slott.

– Tanken med guiden är att berätta om slottets historia och om vilka som bott där tidigare, säger Daniel Sahlén, arkeolog på Stockholms länsmuseum.

Använder AR-teknik

Genom att ladda ner appen och klicka på guiden över Näsby Slott ska man kunna följa en karta med olika stopp runtomkring slottet.

– Ett av stoppen kommer vara i Barockträdgården där man kommer kunna ta del av trädgårdens historia, säger Sanna Wihlforsén, kulturintendent på Täby kommun.

I guiden kommer det finnas bild- och textmaterial som berättar om platsen, så småningom kommer guiden även innehålla inläst material.

Näsby Slott används idag som hotell- och konferensgård, vilket gör att man som privatperson utan rumsbokning endast kan röra sig inne i slottets foajé, reception och restaurang. Därför har man tagit fram bilder på en del av den konstsamling som Carl Robert Lamm, den sista som bodde på slottet lät upplåta. För att förstärka känslan om att vara där har man använt sig av augmented reality, AR.

– Man kan scanna en av målningarna i receptionen och få bilder och information av övrig konst på slottet, säger Sanna Wihlforsén.

Hoppfull. Sanna Wihlforsén, kulturintendent på Täby kommun hoppas guiden kan locka fler besökare till Näsby. Foto: Täby kommun

Hoppas på ett utökat samarbete

Projektet heter Slotts- och Herrgårdsmiljöer och består av guider till fyra olika slott runt om i länet som lanseras under hösten och är ett samarbete mellan Stockholms länsmusuem och de berörda kommunerna.

Täby kommun ser positivt på samarbetet för att det kan bidra till att bevara Näsbys historia men också för att det regionala samarbetet kan locka fler besökare till Näsby.

– Besökare från de andra kommunerna kanske kan tänka sig resa lite längre och även testa guiden här, säger Sanna Wihforsén

På Stockholms länsmuseum hoppas man kunna bredda samarbete till fler kommuner och på sikt lansera digitala guider över flera slott i länet framöver.

– Nu börjar vi med de här fyra slotten, sedan hoppas vi kunna utöka till fler, säger Daniel Sahlén.

Guiden över Näsby Slott kommer lanseras i början av november i länsmuseets app Upptäck Historien. Redan nu går det att ta del av slottsguiden över Sturehovs Slott i Botkyrka kommun och Tyresö Slott.

Historia.Tanken med guiden är att berätta slottets historia och om de personer som än gång bott där säger Daniel Sahlén, arkeolog på Stockholms länsmuseum. Foto: Anna Wettergård

Digiala slottsguider

Sturehovs Slott i Botkyrka kommun- lanserades 14 oktober

Tyresö Slott i Tyresö kommun- lanserades 20 oktober

Årsta Slott I Haninge kommun- planeras att lanseras 27 oktober

Näsby Slott i Täby-planeras att lanseras 3 november, men Täby kommun uppger att lanseringem kan försenas

Källa: Stockholms länsmuseum/Täby kommun

Visa merVisa mindre