Vrak. Staden hoppas att polisen ska agera för att få bort skrotbåtarna vid Årstaviken. Foto: Helena Mettävainio

Här sjunker båtvraket på Södermalm

En av flera båtar som legat tjuvankrad i Årstaviken har sjunkit och olja kan ha spridit sig i vattnet nära Årsta holmar. Nu ska vraket bärgas.

  • Publicerad 13:46, 27 sep 2017

I veckan larmades staden om att en av båtarna, som ankrat vid en brygga utmed Årstaviken på Södermalm utan tillstånd, var på väg att sjunka. Båten har läckt ut olja.

– Vi har fått uppgift om att det har läckt ut något, troligen diesel. Det har lagts ut länsar för att förhindra spridningen. Det är det mest akuta, säger Fabian Kjessler, enhetschef på exploateringskontoret.

Olja nära Årsta holmar

Nu ska ett bärgningsföretag se hur stort läckaget är och om fler miljöåtgärder behövs. Sen ska vraket, som ligger nära Årsta holmars unika natur, bärgas.

– Vi försöker ta bort det så fort som möjligt men utanför vraket ligger en ännu större båt som kan göra bärgningen besvärlig, säger Fabian Kjessler.

Staden har i många år brottats med hur man ska bli av med de tjuvankrade båtarna, men regelverket kring bortforsling är komplext och båtarnas ägare ofta okända.

Övergivna sjövrak kostar staden miljoner – här är listan

Hoppas på polisen

Utan att veta vem ägaren är kan inte staden forsla bort båten utan att riskera att bli skyldig till egenmäktigt förfarande. Först krävs ett omfattande arbete med att försöka få tag i den personen.

– I Årstaviken hoppas vi att polisen kan agera och tvinga bort dem. Vi har kontakt med Södermalmspolisen om detta och just nu undersöker de frågan, säger Fabian Kjessler.

Staden hoppas också på hjälp av en ny lag som började gälla i somras, som framför allt är skriven med tanke på bosättningar på land. Lagen ska göra det lättare för markägare att avvisa otillåtna bosättningar. Tidigare har det krävts id-handlingar som styrker vilka i bosättningen är innan en avhysning men det kravet har slopats.

Tjuvankrande Lasse välkomnar alla till "pirathamnen" på Södermalm

Om lagen kan tillämpas på båtar på vatten undersöks nu av staden, i så fall innebär det att staden lättare kan få bort båtarna från platsen.