Liliane och Gabi Ramia driver Spinaci i Masmo, som är med i årets upplaga av Not So White Guide. Foto: Sacharias Källdén

Här serveras meze med en stor portion kärlek

Hummus, taboulleh, zaatar – och raggmunk. På Spinaci i Masmo är kärleken till mat stor och allt vällagat från grunden, oavsett om det är libanesisk meze eller svensk husmanskost. Nu är restaurangen med den stora menyn med i årets upplaga av Not so white guide.

  • Publicerad 16:30, 22 apr 2022

Vägg i vägg med Lidl, vid en stort parkering i Masmo ligger restaurang Spinaci. Det är mitt på förmiddagen, men inne i den stora lokalen sitter redan ett antal gäster i arbetskläder och äter lunch.

Menyn är stor och spretig. Här samsas libanesisk meze med pasta, pizza och svensk husmanskost. En period serverades även sushi.

Men hjärtat finns i det libanesiska köket.

– Jag är uppvuxen i Alby, men mina föräldrar kommer från Tripoli och vi åt alltid libanesisk mat hemma. Gabi kommer från Zahle i Libanon och hade restaurang där innan han kom hit, säger Liliane Ramia.

De har drivit restaurangen tillsammans i åtta år. Gabi lagar maten och Liliane tar hand om gästerna. Gabis brorson jobbar också här och de arbetar sex dagar i veckan.

Nu är de med i den tredje upplagan av restaurangguiden ”Not so white guide”, som är ett initiativ från Halebop för att lyfta fram mat från andra kulturer och ställen som inte oftast inte kommer med i de etablerade guiderna.

– Det är jättekul! Jag visste inte vad det var för något först, men blev väldigt glad när de berättade, säger Liliane Ramia.

Familjekrog. Liliane, Gabi Ramia driver Spinaci tillsammans. Den här dagen hjälper påsklovsledige sonen Roy till och i köket jobbar öven Gabis brorson. Foto: Sacharias Källdén

Många stamgäster

Det är en familjär stämning på Spinaci och många av gästerna är stammisar som kommer hit flera gånger i veckan. Liliane byter några ord på arabiska med en äldre man.

– Han är från Libanon, men han kommer alltid hit på torsdagar för ärtsoppan.

Den stora och spretiga menyn kan verka avskräckande. Men här är det kärlek och omsorg om varenda liten detalj som skulle få vilken söderhipster som helst att dregla.

Falafeln är kryddad med färsk persilja och koriander och friteras i en fritös som bara får användas till falafel. Vi får smaka på den silkeslena hummusen. Hemligheten är enligt Liliane och Gabi att låta kikärtorna ligga i blöt länge.

– Gärna i två dygn. Köper man färdigkokta kikärtor blir den grynig. Alla har sitt eget recept på hummus. Vi har inte vitlök i vår, säger Liliane.

Måltid. Den som är nyfiken – och hungrig – kan ta in några olika rätter att smaka av. Här Manakish med zaatar, mixed grill och en tallrik med falafel och olika knyten. Foto: Sacharias Källdén

Gabis kryddning är hemlig.

Vitlöksröran är så fluffig att många tror att det är äggvita i den. Men det är det inte – vitlök, olja, salt och citron är de enda ingredienserna.

Vi får också smaka på manakish, som är libanesiskt bröd, med Zaatar. Zaatar är en syrlig örtblandning från Mellanöstern.

– Man gör som små hål i degen med fingrarna så att blandningen fastnar. Här serverar vi den som en pizza, men i Libanon skulle ingen äta det så här. Man rullar brödet, det är populärt som street food. För mig är det något vi äter i bilen på väg till stranden, säger Liliane.

Fokus. Gabí Ramia är noga med detaljerna. Hans hummusrecept är hemligt och han har en speciell fritös för falafeln som kryddas med färsk persilja och koriander. Foto: Sacharias Källdén

Har blivit en samlingsplats

Spinaci är framförallt en lunchrestaurang, men det har också blivit en samlingsplats.

– Vi hade en grupp äldre Vårbybor som kom hit varje vecka innan pandemin. De drack kaffe här och hade med sig fikabröd och pratade om hur det såg ut i Vårby förr i tiden, säger Liliane och fortsätter:

– Många frågar hur vi orkar jobba så mycket som vi gör, men det är vårt liv. Många kommer förbi här, sitter en stund och pratar. Det är här vi umgås.

Men de flesta är förstås här för maten, oavsett om de väljer det libanesiska eller svenska köket.

– Vi har flera äldre som kommer hit för raggmunken. Jag sa till Gabi att då har han lyckats, säger Liliane och skrattar.

Det här med mat är dock inget man skojar om i Lilianes familj. Hon är uppvuxen med att maten tar stor plats och lagas tillsammans – men att det också bråkas om vems recept som gäller.

– Min mamma är vår största kritiker. När hon kommer in brukar hon fråga: "Vad har han lagat i dag då?". Vi brukar servera henne flundra från den svenska husmanskostdelen, det är lugnast så, säger Liliane.

Två Huddingerestauranger med i guiden

För tredje året ges Not so white guide ut. Guiden tipsar om restaraunger som serverar minnesvärda måltider från andra kulturer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Två restauranger från Huddinge är med i guiden. Förutom Spinaci i Masmo är Peniel African restaurang på Diagnosvägen i Flemingsberg med i årets upplaga.

På Peniel serveras mat från det ghanesiska köket

Visa merVisa mindre