Rågsvedsvägen. Det är en av de gator som får sänkt hastighet. Foto: Pia Bispo

Här sänks hastigheten i Vantör

Nu ska Vantörs gator bli säkrare. Både stora vägar och mindre gator utanför förskolor får sänkt hastighet. Målet är att färre invånare ska dö i trafiken.

  • Publicerad 05:00, 27 jan 2021

I flera år har trafikkontoret i Stockholms stad gått igenom gator och vägar i de olika stadsdelarna, med syftet att se över hastigheterna. Nu är arbetet klart och före jul godkändes flera fartsänkningar i Vantör.

Till exempel måste bilisterna – när förändringen gått igenom – sakta in på Örbyleden, Rågsvedsvägen och Glanshammarsgatan. Maxhastigheten sänks också till 30 utanför flera förskolor.

– Vi tar bort 70 och 50 och ersätter det med 60, 40 och 30, även om det finns undantag för de stora trafiklederna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Enligt Miljöpartiet är den vanligaste dödsolyckan i Stockholm att fotgängare avlider när de krockar med motorfordon.
– Om en oskyddad trafikant blir påkörd i en hastighet över 30 kilometer i timmen är sannolikheten att dö väldigt mycket högre, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Här sänks farten:

På Huddingevägen och Örbyleden sänks hastigheten från 70 till 60 kilometer i timmen.

På flera vägar sänks den från 50 till 40 kilometer i timmen, exempelvis Gamla Huddingevägen, Glanshammarsgatan, Hagsätravägen och Rågsvedsvägen.

Hastigheten sänks från 50 till 30 kilometer i timmen utanför förskolan Ekbacken, förskolan Snesen på Hagsätravägen samt förskolan Smått och gott vid Skebokvarnsvägen.

Visa merVisa mindre