Här samlas Stockholms bönder för krismöte

Ordet katastrof låg i luften när 100 Stockholmsbönder mötte upp med banker, Lantmännen och länsstyrelsen. – En fråga om liv och död, säger Per Pettersson på LRF Mälardalen.

  • Publicerad 11:41, 26 jul 2018

Drygt 100 Stockholmsbönder tog bilen till Markims församlingsgård i Vallentuna i går kväll.

– Syftet med mötet är att informera lantbrukarna om vad som görs och att de ska förstå att de inte är ensamma. Det här gäller alla och vi vill inte att någon går ensam och gräver sig eller gör något dumt, sade Per Pettersson på LRF Mälardalen till Mitt i.

Krisen gäller alla men ingen ska tro att det här är slutet, säger Per Pettersson, ordförande för LRF Mälardalen till Mitt i.

Inget hopp om en lösning

Betydligt fler var på plats än vad som vanligtvis sluter upp när LRF Mälardalen kallar till möten och ordnar träffar i Stockholms län. Mötet fick inte plats i huset utan fick hållas på grusplanen utanför.

– Det är krismöte – då kommer man, var svaret de flesta gav på frågan om varför de kommit dit.

– Särskilt för oss bönder som livnär sig jordbruket. Det innebär inte bara situationen i år, den här krisen kommer att hålla i sig, säger Tina Brottman från Ljusterö.

”En sak står klart: kor kan inte äta pengar – vi behöver grovfoder”, menar Tina Brottman.

Även om läget är akut och många understryker allvaret i situationen med tårar i ögonen är hoppet om en räddning inte stort.

– Jag har inga illusioner om att de kommer presentera någon lösning på krisen. Men vi behöver jobba tillsammans, kanske kan man få hit långtradare med foder eller titta på möjligheterna att klippa asplöv till djuren, säger Kjell Haraldsson från Bogesunds gård i Vaxholm.

– Vi behöver moraliskt stöd. Det är bra att lyfta ämnet och prata av sig, säger Emil Jansson på Snåttsa gård i Vallentuna.

Behövs 150 långtradare om dagen

På plats var representanter från flera banker, länsstyrelsen och lantmännen. Alla underströk att de förstår allvaret men inga nya generella lösningar presenterades. Lantmännen uppmanade alla att se över behovet att köpa in foder och bankerna pratade om att det är viktigt att ta en tidig kontakt med sin bankman för att se över vad som kan göras innan den ekonomiska situationen havererar.

LRF har uppskattat att torkan och skogsbränderna kommer kosta lantbruket i Sverige runt 10 miljarder kronor – i nuläget. Kommer inget regn och höstens skörd inte hämtar sig tickar notan upp.

– Det känns hemskt att säga när räkningar ska betalas men vad gäller spannmål handlar det bara om pengar. Den stora utmaningen är grovfodret – det är en fråga på liv och död för våra hästar, kor och får, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen.

Sett till hela landet har grovfoderproduktionen gett hälften mot den normala avkastningen, det förutsätter dock att regnet kommer och att hösten levererar normala skördar. Det skulle innebära att 150 långtradare skulle behöva importeras dagligen under vinterperioden för att täcka upp behovet nationellt.

Det är ingen stake i politikerna, menar Emil Jansson.

Ingen uppgång för svenskt kött

Ett högt mummel går genom publiken när en representant för Tierps slakteri talar. Trots krisen har slakteriebranschen inte märkt av någon uppgång vad gäller efterfrågan på kött. ”Förjävligt” muttrar en man i publiken. Hos slakterierna diskuteras det om man ska slakta nu och frysa in köttet.

Behovet av yttre stöd är stort – för alla.

– Vi vill veta vad de tänker göra: lantmännen och länsstyrelsen, säger Ingmar Frölin från Åsta gård i Vallentuna.

– Det känns som att politikerna inte gör något, det här är en extrem kris. Det är ingen stake i politikerna, annars hade de redan erbjudit stöd, säger Emil Jansson.