Sollentuna international school har hbtq-certifierats. Foto: Mostphotos

Här säger lärarna hen, elev och partner

För att bli en bättre skola för elever oavsett könsidentitet eller sexuell läggning har Sollentuna international school hbtq-certifierats.

  • Publicerad 14:39, 11 maj 2018

Skolan ska vara tillgänglig för alla elever oavsett bakgrund och identitet. Det tycker Ingela Wall, rektor på Sollentuna International school.

– Vi har länge legat i framkant och tar ofta emot studiebesökare som vill ta del av vårt tillgänglighetsarbete. Men vi kom själva fram till vi kunde bli bättre på att arbeta för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras lika rättigheter och möjligheter, säger Ingela Wall.

Därför har all personal på skolan gått en kurs hos RFSL det senaste året. Nu har skolan hbtq-certifierats.

En viktigt fråga som personalen har fått arbeta med är språket: att hela tiden kalla elever för elever och vårdnadshavare för vårdnadshavare.

– Det händer ofta inom skolan att man delar upp grupper efter pojkar och flickor. Men om vi skulle aldrig dela upp grupper utifrån religion. Om vi istället delar upp elever i olika grupper behöver ingen känna sig utanför beroende på könstillhörighet.

Att använda könsneutrala ord som partner och hen är viktigt för att alla ska känna gemenskap oavsett identitet är viktigt för all personalen. Men det handlar inte bara om ordval utan även hur man pratar och undervisar om mångfald.

– Mångfalden ska vara naturlig i undervisningen – i våra bilder samt fack- och skönlitteratur. Utbildningen har gjort oss mer medvetna om att ”alla finns i rummet”.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54