Här rullar de självkörande bussarna

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§I januari kommer självkörande bussar testas i en sträcka mellan Kista galleria och Victoria Tower. Planen är att vara en del av reguljär kollektivtrafik i Barkarby nästa höst. Mitt i fick en inblick i framtidens kollektivtrafik.

  • Publicerad 12:12, 14 dec 2017

– Stockholm blir först i norden med självkörande bussar i reguljär trafik, berättar Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Peter Hafmar och Henrik Dagnäs från bussoperatören Nobina, med trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Leon Hansén

Första stora testet i Kista

Från klockan 7 på morgonen till 18 på kvällen med start i januari, kan du snart åka gratis mellan Kista galleria och Victoria Tower under sex månader.

– Det kommer att bli ett smidigt sätt att ta sig från tunnelbanan, säger Peter Hafmar, vd på Nobina Technology.

Företaget har kontrakt med SL och planen är att införa självkörande bussar i den reguljära trafiken hösten 2018. Först ut är Barkarby City, där bussarna ska komplettera befintliga färdmedel. När förarlösa fordon kommer på tal diskuteras ofta säkerheten.

Har själv hoppat framför en rullande buss och sett hur den stannat till direkt

Den här bussmodellen har kapacitet för 12 resenärer.

– Jag har själv hoppat framför en rullande buss och sett hur den stannat till direkt, berättar Peter Hafmar och pekar på sensorerna fram och bak på karossen.

Han menar att tekniken är redo. Frågan är hur passagerarna tar emot de förarlösa fordonen. Under testet i Kista kartläggs resenärernas beteende med en värd ombord.

Utmaningen är övergången till bussar utan personal.

– Vi kommer att se över behovet av en central att kommunicera med i bussen.

Operatorn är en dator i de självkörande bussarna. Foto: Leon Hansén

Det franska företaget EasyMile tillverkar bussarna, som är eldrivna och har kapacitet för 12 passagerare. Maxhastigheten är 40 kilometer i timmen.

Styrningen sker genom en säkerhetsklassad dator tillsammans med teknik som upptäcker hinder.

Manuella möjligheter att öppna dörrar och larma för passagerare. Foto: Leon Hansén