Buss. Fatma Abdelrahman visar vant upp sin bekräftelse för ledaren Alma Adan innan hon och sonen Mohammed tar varsin plats i bussen. Foto: Madelene Hergils

Här rullar bussen mot Skansen från Järva

Skansen, Gålö och Tom tits. Dit går årets sommarutflykter till billig penning, som arrangeras av stadsdelen Rinkeby-Kista. Mitt i hakade på till Djurgården.

  • Publicerad 15:09, 29 jul 2022

Det handlar om att knyta kontakter.

Klockan är strax efter 9 på torsdagsmorgonen och solen skiner. Vid bussen utanför Husbybadet står flera familjer med packning redo för en heldag på Skansen. Deltagarna prickas av på en lista och går sedan i bussen.

– Längst in kan ni sitta, säger ledaren Alma Adan.

Förväntansfulla. Det är första gången Asma Zahid (i mitten) och hennes småsyskon följer med till Skansen och de ser fram emot en dag av lek. Foto: Madelene Hergils

"Blivit en tradition"

För tio år sedan startade stadsdelsförvaltningen bussresor till olika utflyktsmål under sommaren.

– Vi vill ville ge familjer möjlighet att komma iväg och göra någonting. Nu har det blivit en tradition, säger Susanne Johansson, enhetschef.

Varje sommar anordnar stadsdelen runt tio bussresor till olika utflyktsmål. I år bär det av till Gålö, Sansen och Tom tits. Varje vuxen betalar 50 kronor och det är gratis för barn upp till 15 år.

– Det här är ett jättebra koncept, särskilt om man inte har råd med utflykter annars, säger mamman Uzma Zahid som är här med sin bror och sina barn.

Det är första gången de följer med och är därför spända på vad dagen ska bjuda på.

– Det känns spännande. Jag hoppas vi ser många djur och att barnen kan leka, säger Asma Zahid, 14, och pekar på sina småsyskon.

På plats. Äntligen på Skansen. Det obligatoriska fotot framför fontänen tas innan alla tar sig vidare mot nya äventyr. Mohammed (näst längst till höger) har siktat in sig på björnarna. Foto: Madelene Hergils

Ser fram emot björnarna

Fatma Abdelrahman och hennes son Mohammed Bajomi, 8, har däremot varit med på flera tidigare resor.

– Vi tycker det är jättebra. Nu när vi har semester är det skönt att åka iväg, säger Fatma.

Det finns en sak Mohammed ser extra fram emot med dagens utflykt:

– Att se björnarna!

Alma Adan är ansvarig ledare för bussutflykterna och har varit med sedan starten. Hon ser utflykterna som en chans att träffa nya vänner, för både barn och vuxna.

– Barnen leker med varandra och de vuxna pratar med varandra. Det handlar om att knyta kontakter. Föräldrar kontaktar varandra utanför den här verksamheten.

När klockan slår halvtio sitter 29 barn och 16 vuxna i sina säten redo för dagens utflykt till Djurgården.

Vill säkra en plats

Under åren har resorna blivit väldigt populära och det är många som vill säkra en plats. Det har hänt att personer hört av sig redan i mars för att de inte vill missa sommarens utflykter, berättar Alma.

– De ringer och frågar när biljetterna släpps, hur många bussar vi har och vart vi ska åka.

När bussen väl kommit fram till Skansen skingras bussresenärerna snabbt – alla ivriga barn springer bort mot djuren och lekytorna.

Om utflykterna

Varje sommar annordnar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning bussutflykter till olika resmål.

Resorna kostar 50 kronor för vuxna och är gratis för barn upp till 15 år. Man måste vara skriven i Rinkeby-Kista stadsdelsområde för att kunna delta och föranmälan krävs.

Mer information finns på förvaltningens Facebooksida och på medborgarkontoret i Husby respektive Rinkeby.

Visa merVisa mindre