Texten har uppdaterats med aktuella siffror

Sverigedemokraternas ordförande Christian Lindefjärd står vid det gula stationshuset och blickar ut över Tungelsta. Här har hans parti ett av sina starkaste väljarstöd i kommunen.

I valdistriktet Tungelsta-Utlida-Häringe fick partiet flest röster i valet till både riksdag, region och kommun. Här röstar var tredje väljare på SD. Nästan lika stort stöd har SD i distriktet Tungelsta. Här var partiet störst i både kommun- och riksdagsvalet.

Christian Lindefjärd ser positivt på partiets framgång i området.

– Vi arbetar med frågor som folk gillar här. Vi har jobbat för trädgårdsstaden med småhusbebyggelse. Sedan tror jag att tryggheten är viktig för de som bor här, säger han.

I förra valet blev Haninge partiets starkaste fäste i länet. Nu ökar partiet med ytterligare 1,6 procentenheter och landar på 18,9 procent. Men till skillnad från förra valet är Haninge inte längre det största fästet för partiet i länet, i både Nykvarn och Norrtälje har partiet starkare stöd.

Ni profilerar er med migrations- och integrationsfrågan, men Tungelsta är inget invandrartätt område. Hur kommer det sig att så många röstar på er här?

– För att de inte vill ha ett utanförskapsområde. De har sett problemen på annat håll. Många av de som bor här jobbar på andra håll i Stockholm och vill inte ha det så, säger han.

”Känslig fråga”

När Mitt i besöker Tungelsta är det få som vill prata om SD:s framgångar i området.

– Det här är en känslig fråga, säger en person som vill förbli anonym.

Men till slut stannar Pia Ruotsalainen, 54, som är på väg till mataffären. Hon tror att partiets starka stöd i området till stor del kan bero ökad kriminalitet och ett missnöje med att de andra partierna inte prioriterar Tungelsta.

– Inför valet pratades det mycket om Handen, men ingen pratade om Tungelsta. Man glömmer bort Tungelsta.

Hon fortsätter:

– Exempelvis läggs det pengar på Rudan men det är ingen som rustar uppLillgårdens elljusspår, säger hon och pekar i riktning mot spåret.

Även småbarnspappan Marcus, som inte vill ha med sitt efternamn, tror att Sverigedemokraternas stöd beror på missnöje.

– Jag tycker att det är bra. Främst är det nog för att de etablerade partierna har misskött sig. Jag tror att folk är trötta och vill ha något nytt.

”Inte läst historieböckerna”

Nära Tungelsta station är Kaj Amberg, 69, ute och går med hunden Alice. Han ser med sorg på valresultatet.

– Folk har väl inte läst historieböckerna, säger han.

Han tror att den främsta anledningen till att folk röstar på SD är att de inte vill ha invandrare, men enligt honom finns det inte så många av utländsk bakgrund i Tungelsta.

– Jag förstår inte vad de är rädda för, säger han.

S största parti

Men trots Sverigedemokraterna framgång var det Socialdemokraterna som ökade mest, och befäster platsen som det största partiet i kommunen med 29,4 procent av rösterna, en ökning med 3,5 procentenheter sedan valet 2018. De kniper därmed 19 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande den gångna mandatperioden, tror att samarbetet med Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har bidragit till årets valresultat.

– Jag tror att väljarna har värdesatt det arbetet som vi gjort gemensamt under den här mandatperioden, säger hon.

Över 40 procent i Jordbro

Starkast fäste har partiet i Jordbro där de fick mellan 37 och 44 procent av rösterna beroende på valdistrikt. Men den största ökningen gjorde partiet i distriktet Slätmossen, där partiet gick fram med 10,3 procentenheter till 34,5 procent.

På en av lägenhetsgårdarna vid Tuvvägen är Yvonne Leiva, 67, på väg till tvättstugan. Hon tror att Socialdemokraternas ökning kan bero på ett generationsskifte i området. Hon berättar att de senaste åren flyttat in fler barnfamiljer medan de som flyttade in på 80-talet när bostäderna byggdes nu flyttar ut.

– Det är frågor som rör barnfamiljer, så som skola och omsorg, säger hon.