Farstaviken i Gustavsberg klassas som ett av länets mest förorenade vattenområden. Foto: Julio C Saint Just

Här rinner giftvattnet rakt ut i Farstaviken

Förorenat lakvatten från Villeroy & Bochs gamla tipp rinner rakt ut i Farstaviken. Nu kräver boende i området att Värmdö kommun får slut på eländet. – Jag förstår inte att företaget får släppa ut den här skiten, säger Gunnar Lind.

  • Publicerad 12:56, 1 mar 2018

Gunnar Lind tittar ner mot den orangebruna sörjan som fyller diket vid den södra sidan av Farstaviken i Gustavsberg.

– Det är en döende vik, säger han.

Han sitter i styrelsen för Farsta Slottviks samfällighetsförening med cirka 400 fastigheter.

Här, under deras mark, går ett 900 meter långt rör som leder lakvatten från den gamla Ekbackstippen. Varje gång det faller regn eller snö passerar vattnet tippen, rinner ut i ett dike och sipprar sedan vidare till Farstaviken.

Klas Eldebrandt och Gunnar Lind tittar på vattnet som röret spolar ut på samfällighetsföreningens tomt.

Det har Gunnar Lind och Klas Eldebrandt, ordförande i föreningen, tröttnat på, eftersom att Farstaviken klassas som ett av länets mest förorenade vattenområden.

– Vattnet får aldrig en chans att återhämta sig, säger Klas Eldebrandt.

Därför har Samfällighetsföreningen nu skickat ett brev till Värmdö kommun där de vill att kommunen ställer tydliga krav på hur mycket tungmetaller som Villeroy & Bochs vatten får innehålla. 

Påverkar miljön negativt

Den gamla deponin härstammar från 1940-talet och har använts av Porslinsfabriken. Där ligger orenat industriavfall med slam och tungmetaller.

Linda Bergman, miljöinspektör på Värmdö kommun, berättar att lakvatten vanligtvis brukar renas innan det går ut i naturen.

– Men så är inte fallet vid den gamla deponin. Så som det ser ut idag så skulle jag säga att lakvattnet har en negativ påverkan på Farstaviken, säger hon.

2019 måste vattnet renas

Från kommunens sida anser man att man har satt press på Villeroy & Boch med ett föreläggande där krav på rening av lakvattnet finns.

Samfällighetsförening är kritiska mot röret som går över tomten.

Senast 2019 vill Värmdö kommun att företaget ska ha sett till att lakvattnet inte är så förorenat att det påverkar vattenmiljön i Farstaviken negativt.

Men åsikterna om lakvattnets påverkan går isär.

– Det har gjorts en omfattande lakvattenutredning av externa experter och denna utredning visar att Ekbackstippen inte har någon avgörande betydelse för miljöförhållandena i Farstaviken, säger Angelica Zwahlén, kommunikationsansvarig på Villeroy & Boch. 

”Hur kan man släppa ut skiten?”

Gunnar Lind och Klas Eldebrandt tycker inte att varken Villeroy & Boch eller kommunen tar sitt ansvar.

– Det är ett av Sveriges mest förorenade vattenområden och det enda krav som kommunen ställer är att det inte får bli sämre? Hur kan man tillåta att släppa ut den här skiten i en vik som redan är döende? Där barn badar och människor fiskar, säger Gunnar Lind.