Här rensas fuldumpat skräp vid Hornsberg

I helgen var Rena Mälaren på plats vid Kristinebergs och Hornsbergs strand igen.

  • Publicerad 17:10, 11 maj 2020

En av de skitigaste platserna som de har dykt vid. Det var domen från ideella organisationen Rena Mälaren när de för två veckor sedan dök, och rensade, vid botten längs Kristinebergs och Hornsbergs strand. I helgen var de tillbaka och under söndagen var åtta dykare på plats och den här gången fick de även draghjälp av skräpplockargänget "Gör Skräpholmen till Kungsholmen igen", vilket de tackar för enligt Rena Mälarens grundare Fredrik Johansson.

Mängder av skräp fuldumpat vid populärt badområde

IDEELLA KRAFTER. Åtta dykare var på plats i helgen. Foto: Joakim Hall

"FYND". Delar av det som bärgades från botten i helgen. Foto: Joakim Hall

180 kilo blybatterier, 16 elsparkcyklar och 400 kilo andra sopor plockades upp förra gången. Nu blev resultatet ytterligare 200 kilo båtbatterier, fyra elsparkcyklar och en hel container som fylldes med annat skräp som kundvagnar och gamla cyklar. Allt bärgat från botten.

Men någon helt ren botten är det inte tal om trots de massiva insatserna, enligt Fredrik Johansson som tror att de kommer komma tillbaka fler gånger.

– Absolut inte. Vi har bara skrapat på ytan, det är helt galet vad det ligger saker där. Men nu tror jag att vi har fått bort alla båtbatterier i alla fall så det börjar bli lite fräschare, säger han.

– Vi har säkert plockat upp omkring ett halvt ton av bara båtbatterier, och sedan vet jag inte hur mycket mer av annat skräp. Vi fyllde en hel container och lite till som inte fick plats.

SKROT. Mängder av kundvagnar och cyklar låg på botten. Foto: Joakim Hall

DRAGHJÄLP. En dumpad kärra ser dagens ljus på nytt. Foto: Joakim Hall

Gänget var på plats även under måndagen för fler dyk och då gjordes ett häftigt, och fint, fynd till skillnad från mycket annat, enligt Fredrik Johansson.

– Jag hittade en jävligt cool grej idag, ett riktigt ”Kapten Haddock”-ankare på runt 150 kilo. Det var riktigt fint, säger han.

"COOLT". Fyndet av "Kapten Haddock"-ankaret tyckte Fredrik Johansson var coolt. Foto: Björn Alvarson

Vill du hjälpa till?

Är du intresserad av att hjälpa Rena Mälaren med deras projekt? Sök upp organisationen på Instagram eller Facebook, @renamalaren.