RENSAR. Rena Mälaren rensade vid Årsta Holmar i helgen. Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren

Här rensas Årstaviken på blybatterier och sparkcyklar

Blybatterier, elsparkcyklar, tjock-tv, ett ton av skräp – men också en trevlig upptäckt. Det mötte dykarna för Rena Mälaren när de rensade kring Årsta holmar. Nu hoppas de förbättra skicket på bottnarna med nya samarbeten med staden och elsparkcykelfirmorna.

  • Publicerad 11:30, 25 aug 2020

Ett 50-tal personer, varav ett ungdomslag i undervattensrugby, var på plats i helgen för att dyka och rensa botten kring Årsta holmar. Det var ett av många strandhugg för den ideella organisationen Rena Mälaren under året. Och fångsten blev tyvärr som den brukar. En massa skräp.

– VI drog upp 180 kilo blybatterier, sex elsparkcyklar, en tjock-tv, vanliga cyklar, mängder av glasflaskor där folk har suttit och druckit och kastat i, en båtmotor och ungefär ett ton av annat skrot, berättar initiativtagaren Fredrik Johansson.

Men också en trevligare upptäckt.

– Det ser rätt bra ut, vi har gjort ett gediget jobb sedan tidigare där, och det som gläder mig är att det är en otroligt frisk botten därute med växter av olika slag runt hela öarna. Bara 100 meter därifrån, vid de centrala delarna av stan är botten otroligt steril, säger Fredrik Johansson.

VANLIGA FYND. Elsparkcyklar och blybatterier tillhör de vanligaste fynden på bottnarna. Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren

SAMARBETE? Fredrik Johansson på Rena Mälaren och klimat- och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) hoppas de kan samarbeta mer i framtiden. Foto: Stockholms stad

Samarbete med staden

Han säger att de även noterat mycket fisk.

– Jag såg en jätteål på över en meter och många ål-hålor i dyn så de verkar trivas bra därute, säger Fredrik Johansson.

Med på dykningarna, som var ett samarbete med Södermalms stadsdelsförvaltning, var även klimat- och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) som rensade med snorkel.

– Jag hade inte förstått magnituden av alla saker de drar upp men nu fick jag se med egna ögon vilka enorma mängder som de plockade upp, säger hon, och fortsätter:

– Det som förvånade mig var att det var mycket gamla grejer så det som vi gör nu kommer bestå ett antal år framåt. Och om folk förstår att vi ska sluta använda vattnet som soptipp kommer vi klara oss ännu längre.

Enligt Luhr är hon positiv till att staden stöttar projektet ytterligare i framtiden, tidigare har bland annat Stockholms hamnar bistått med containrar vid en del dyk.

– Det vinner alla på. Vi ska ha ett möte och se vilka utmaningar som finns och vad vi kan hjälpa till med, säger hon.

Sparkcyklar dumpas

Men staden är inte de enda som Rena Mälaren är på gång med samarbete med. En av de vanligaste fångsterna är dumpade elsparkcyklar. Där är nu organisationen på gång med en gemensam digital plattform tillsammans med elsparkcykelaktörerna i Stockholm. Där kan dumpade fordon i vattnet registreras och sedan kan hämtas av Rena Mälaren.

I veckan gjorde organisationen även nya dyk där chefer från två elsparksföretag var med.

– Sedan kan vi samköra elsparkcyklarna till ett gemensamt uppställningsområde där aktörerna kan hämta dessa sen. Lyckas vi få till det kan det bli stort även för Europa. De problem vi har i Stockholm är inget mot i Europa. Amsterdams kanaler är igenproppade med elsparkcyklar, säger Fredrik Johansson.

Enligt honom har ändå läget på bottnarna i stan blivit bättre och bättre under de två åren de har dykt.

– Det finns många positiva tecken nu men vi måste få till ett stopp på den fortsatta nedskräpningen. Vi måste sluta med vårt beteende och ta ansvar för att botten ser bra ut, säger Fredrik Johansson.

DÄCKAD. Gamla däck är också vanligt att Rena Mälaren hittar. Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren

GLASSKROT. Många gamla glasflaskor plockades upp under dykningarna. Foto: Björn Alvarson/Rena Mälaren

Återplaneterar sjögräs

Förutom att dra upp skräp ska Rena Mälaren testa att återinplantera sjögräs längs Strandvägen och Norr Mälarstrand inom kort enligt Fredrik Johansson.

– I och med att det är dött och sterilt på botten där ska vi se om det finns förutsättningar nu. Jag tror det, nu börjar det se rätt städat och så det ska bli spännande att se om de kommer att överleva.