Flera båtar plockades bort från Årstaviken under torsdagsförmiddagen. Foto: Monica Pettersson

Här rensas Årstaviken på båtvrak

Nu har Årsta Holmar rensats på alla otillåtna båtar som legat förtöjda i naturreservatet.

  • Publicerad 13:54, 5 sep 2019

Tidigare i år kunde SödermalmDirekt berätta att Södermalms stadsdelsförvaltning enligt ett beslut från Miljö- och hälsoskyddsnämnden, skulle se till att rensa alla skrotbåtar från det nya naturreservatet Årsta Holmar. Det skulle ha skett senast den 31 mars, men redan då slogs det fast att det kommer behövas mer tid.

Båtvraken kan bli kvar vid Årsta holmar – i sommar med

Men nu ska alla båtar vara borta från holmarna.

På torsdagen fraktades de sista båtarna bort och lyftes upp vid Liljeholmskajen för vidare bortforsling. Det var på uppdrag från Södermalms stadsdelsförvaltning som båtarna plockades upp, assisterade av Sjöpolisen.

– Vi tog bort fem båtar idag så nu ska alla båtar kring Årsta Holmar, inom naturreservatet vara borta., säger Andreas Evestedt, stadsmiljöchef på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Vid den senaste inventeringen i december förra året fanns 19 båtar och en flotte och enligt Andreas Evestedt har exploateringskontoret tagit bort några båtar tidigare och andra har flyttats självmant så till slut fanns bara dess fem kvar.

De ska nu fraktas bort för dekonstruktion och återvinning.

Nya budet: Rivningen av pirathamnen dröjer

– Det har tagit tid eftersom vi behövde göra en upphandling och sedan är det en omfattande juridisk process när staden ska gå in och ta bort båtar. Vi har varit ute och lappat och informerat på båtarna vid flera tillfällen om att de ligger där otillåtet och att eventuella ägare ska ta kontakt med oss, säger Andreas Evestedt som tillägger att de även behövde få dispens eftersom det är tillträdesförbud på Årsta Holmar under april-juli med hänsyn till djurlivet..

Hur ska ni göra för att båtar inte ska lägga till olovligt igen, går det att göra något?

– Vi har tät kontakt med de som har verksamhet på Årsta Holmar som informerar om det dyker upp nya båtar. Sedan är vi ute regelbundet för olika typer av tillsyn och kan se om det kommer nya otillåtna båtar. Vi har även ett bra samarbete med sjöpolisen.

Upptagningen beräknas kosta cirka 250 000 kronor.

På väg upp och bort. Foto: Monica Pettersson