Här renoveras Dramatens 120 år gamla ridå

Sedan fyra månader tillbaka har som mest fem textilkonservatorer arbetat heltid med att renovera Dramatens gigantiska ridå. Vi besökte lokalen på Östermalm där arbetet nu gått in i slutskedet.

  • Publicerad 10:27, 3 sep 2019

Det är inget litet objekt som placerats på det gigantiska bordet i Acta konserveringscentrums lokaler intill Armémuseum på Riddargatan. Ridån, som tillverkades redan 1908 i samband med Dramatens invigning, mäter imponerande tolv meter på bredden och nio meter på längden.

Och nu, i samband med att Dramaten stängt för byte av stammar och övermaskineri på Stora scenen, ska även ridån få ett rejält ansiktslyft inför nyöppningen den 12 december.

Nu stänger Dramaten

– Ridån var väldigt sliten, framför allt sidorna som skrapats emot väggarna när ridån hissats upp och ned. Så det har krävts en del arbete. Som mest har vi varit fem personer, från maj till augusti, som arbetat med den, konstaterar Susanna Oom, textilkonservator vid Acta konserveringscentrum, som är nöjd med att de inför uppdragets andra etapp kunnat förflytta arbetet till de egna lokalerna.

– Det är väldigt dammigt på Dramaten just nu i och med renoveringen och då var det en bra lösning att vi kunde vara här, säger hon.

Transporten från Dramaten till Armémuseum krävde dock en del förberedelser. Ridån fördes varsamt ut bakom stora scenen av två textilkonservatorer, Dramatens scenpersonal och Östermalms flytt och pianotransport AB in i en lastbil för att sedan fraktas vidare till Riddargatan. Här byggdes en ramp som ledde rakt in till bordet där arbetet skulle utföras.

Sedan dess har den hanterats av textilkonservatorernas varsamma fingrar. Ovanpå ridån ligger nålar och instrument som vanligtvis används inom kirurgin eller tandläkaryrket. Deras närvaro blir ett tyst vittnesmål om vilket enormt tålamod som krävs för att få jobbet gjort. Stygn för stygn har nya sidendelar sytts fast över de slitna partierna och allt är gjort med silkestråd.

Britt-Marie Mattsson, också hon textilkonservator, medger att det är en uppgift som kräver en rejäl dos tålamod.

– Men när man ser resultatet av det vi gör och hur bra det blir är det värt jobbet. När vi ser att det vi tänkt ut i teorin faktiskt fungerar i praktiken, säger hon.

Hennes kollega Susanna Oom har faktiskt arbetat med ridån en gång tidigare. Hon var nämligen en av dem som konserverade ridån på 1980-talet, då som anställd på Riksantikvarieämbetet.

– Jo, jag jobbade med den då också, för 30 år sedan. Det är jättehäftigt att få återvända till den. Nu ser man verkligen hur bra det hållit, det vi gjorde då. Då satt vi på Kastellholmen i ett stort rum med jättedålig belysning. Det var väldigt mörkt, minns hon och tillägger att nu kommer ridån kunna vara med ett bra tag till innan den behöver plockas ned igen.

– Den kommer kunna hålla i 30-50 år med de åtgärder vi gjort nu.

Tålamodskrävande. Louise Franzén, Susanna Oom, Britt-Marie Mattsson och den enorma ridån. Foto: Acta konserveringscentrum

Ridån

Bottentyget är kypertväv i kashmirull och ovanpå finns applikationer av gult och gråvitt siden, snörmakerier i gulmetalltråd och broderier i silke, bland annat 3 156 stjärnor.

Längst ned hänger guldfärgade fransar.

Under drygt 50 år låg ridån undangömd i ett förråd. Den togs ned då teatern målades om 1934 och alla textilier skulle gå i rött. Men 1988 kom den på plats igen då teatern fick tillbaka sina blå originalfärger. Då hade ridån restaurerats och de två halvorna hade även fogats samman till en helhet för att minska det framtida slitaget.

Visa merVisa mindre

Varsamt. Under drygt 50 år låg ridån undangömd i ett förråd men 1988 kom den på plats igen. Foto: Acta konserveringscentrum

Teaterns renovering

Dramaten öppnar igen den 7 december.

Det är fastighetsägaren Statens fastighetsverk som ansvarar för stambytet, men också för underhållsåtgärder som ommålning av till exempel trapphus och renovering av originalridån.

I samband med stambytet utökas antalet publika toaletter och fler nya tillgänglighetsanpassade toaletter byggs. Tillgängligheten ska också bli bättre när det gäller hissfunktioner och entrén på Nybrogatan 2.

Visa merVisa mindre