Marie Buxhamn gör yogaövningar med sjukgymnasten Ylva Buss. Foto: Sacharias Källdén

Här rehabiliteras tidigare covidsjuka

På Tyresö Husläkarmottagning rehabiliteras personer som har haft covid-19. Tyresöbon Marie Bouzham är en av dem. ”Jag är fortfarande inte helt mig själv,” säger hon sju månader efter insjuknandet.

  • Publicerad 15:30, 1 dec 2020

– Få ner luften ända ner i magen. Fyll gärna lungorna, men känn efter, det ska inte göra ont, säger sjukgymnasten Ylva Buss.

Marie Bouzham, som bor i Granängsringen, speglar hennes rörelser.

De gör yogaövningarna i ett rum i Tyresö Husläkarmottagning. I maj öppnade mottagningen sin rehabilitering för coronapatienter, i samarbete med Tyresö Rehab.

Ylva Buss, dietisten Jenny Lindrot och sjuksköterskan Pia Lindberg var med från start. Pia såg behovet. Hon är en av dem som tog emot patienter när sjukdomen var färsk.

Ylva Buss leder medicinsk yoga som en del av rehabiliteringen för personer som har haft covid-19. Foto: Sacharias Källdén

Husläkarmottagningen var då så kallad infektionsnod och den mottagning i Tyresö som tog emot allra flest med misstänkt smitta.

– Vissa kom åter någon månad senare med besvär som inte gav med sig. Jag såg ett mönster och insåg att vi behövde hjälpa dem, säger Pia.

Här ska misstänkt coronasmittade i Tyresö tas emot

Hon radar upp exempel. Extrem trötthet som inte blir bättre vid vila. Hjärtklappning. Andfåddhet vid minsta ansträngning.

– En stor del har problem med det kognitiva som minnes- och koncentrationssvårigheter. De lägger bort saker och hittar dem inte. De behöver till exempel hjälp med att strukturera upp vardagen, säger Pia.

Ylva Buss, Pia Lindberg, Jenny Lindrot har varit med i teamet från start. Foto: Sacharias Källdén

Ett 70-tal har hittills rehabiliterats här: Tyresöbor och andra inom länet.

– Det är oftast varit friska innan, mitt i livet, och högpresterande.

Marie Buxhamn var en av de första att få hjälp. Hon blev sjuk i mars. Det började med hosta, snuva och rosslighet. Sedan kom värken.

– Jag orkade inte ta mig för någonting. Det var ett töcken. Jag blev allt mer rosslig, det bubblade och var tungt att andas, säger hon.

Hon låg hemma i ungefär tio dagar. Sedan tog hon sig till mottagningen där lugninflammation konstaterades och senare också covid-19.

Fortfarande känningar

Hostan och rossligheten gav med sig, men hon kände sig inte som innan. Nu har det gått mer än sju månader sedan hon blev sjuk.

– Jag var allmänt medtagen först. Jag kände mig någorlunda återställd efter midsommar, men jag är fortfarande inte helt mig själv och jag har känningar när jag andas djupt.

Hennes rehabilitering började i maj. Hon ingick i en grupp om fem där alla hade haft sjukdomen. De berättade om sina erfarenheter och följdes åt. De kunde också få individuell hjälp av bland annat sjukgymnast, läkare, psykolog, arbetsterapeut och dietist.

Marie går fortfarande hos psykolog och på medicinsk yoga.

– Det har varit en enorm trygghet att ha varandra och att få stödet av det här multiprofessionella temat som har gett skräddarsydd hjälp, säger hon.

Pia Lindberg konstaterar:

– Det här hade varit möjligt om inte alla i huset hade gjort en insats. Hatten av för alla.

Hoppas fler tar efter

Verksamhetschef Lena Andersson lyfter upp det stora behovet av rehabilitering.

– Forskning visar att en stor del som har fått långvariga symptom var ganska lindrigt sjuka i den akuta fasen, säger hon.

Hon hoppas att fler ska ta efter mottagningens sätt att jobba med rehabilitering.

–I dag finns det vad jag vet ingen annan vårdcentral i regionen som jobbar så brett som vi gör.

Så går det till

En sjuksköterska, tre läkare, en sjukgymnast, en arbetsterapeut, en dietist och två pyskologer bildar det så kallade covid-teamet.

En patient ingår i en grupp om fem personer som alla har haft covid-19. De träffas fem gånger. De får berätta om sina erfarenheter och få stöd kring till exempel mat, andning och träning.

Varje person får en rehabilliteringsplan som kan innebära besök hos tex. arbetsterapeut, läkare, psykolog, sjukgymnast.

Efter den väntar återbesök. Patienter kan remitteras vidare.

Visa merVisa mindre