Här rehabiliteras hunden – med ett dopp i det blå

Vissa hundar trivs som fisken i vattnet, andra är rena badkrukor. På Aktiv Hundfys i Väsby lockas hundarna ner i poolen med godis och leksaker – både för att simträna och rehabiliteras. – Det är ett jättebra sätt att bygga upp kondition, säger Annelie Bramstång, som driver företaget.

  • Publicerad 08:28, 17 nov 2018

Annelie Bramstång skruvar av korken på en tub skinkost och låter Troya slicka i sig av innehållet. Den 11-åriga tiken ska snart ta sitt första dopp i poolen sedan i våras – och kan behöva belönas redan nu.

Annelie leder hunden – en blandras mellan border collie och schäfer – upp för den den smala rampen upp. Det ser lite ostadigt ut när Troya gör sitt bästa för att slippa undan vattnet.

Plask!

När den värsta skräcken lagt sig tycks Troya trivas som fisken i vattnet. Hon har flytväst och övervakas och uppmuntras konstant av Annelie.

– Poolen är själva kärnan i företaget. Där blir hunden viktlös, vilket gör att det inte blir någon belastning på lederna. Det är ett jättebra sätt att bygga upp kondition och så är det även förebyggande, säger Annelie Bramstång.

Annelie Bramstång med Troya och Primm. hundfys;hundrehab;runsa;Upplands Väsby

Förebyggande träning

Till Aktiv Hundfys i Väsby kommer hundar för både rehabilitering och träning. Utöver poolen finns behandlingsverktyg som elektroterapi, laser, balansbollar och massage.

– Hundar kan inte prata som vi människor, därför är det bra att ta hit dem för att se så att de inte har några spänningar eller har ont någonstans. Då kan man behandla det innan det blir ett problem.

Lågintensiv träning för högexplosiv sport

För hundar som tävlar i den explosiva sporten agility är poolen ett bra sätt att träna upp muskler.

– Då kan det vara bra att träna lågintensivt i poolen, som ett skonsamt komplement till att bygga bra och starka muskler.

Annelie Bramstång med Troya och Primm. hundfys;hundrehab;runsa;Upplands Väsby

Annelie Bramstång slog upp portarna till Aktiv Hundfys i februari 2017. Hon är certifierad canineopat och har själv två hundar, Troya och border collien Primm som hon tävlar agility med.

– Jag har alltid velat jobba med djur. När min äldre hund skadade sig och jag fick gå till en hundfysioterapeut så kände jag att: ”Det här verkar ju superkul!”

Grand danois i poolen

Den största hunden hon haft i poolen var en grand danois, på drygt 45 kilo.

– Den skulle lära sig simma, men det var inte så lätt att få i den, skrattar Annelie.

Varför är det viktigt lära dem simma?

– Hunden blir tryggare i sig själv. Jag tänker att om mina hundar hade varit badrädda, så hade jag velat att de skulle bli trygga i sig själva. Det är mycket för hundens skull, säger Annelie och fortsätter:

– Skulle hunden få artros när den blir äldre, så är det bra om den redan kan simma när den kommer hit.

Annelie Bramstång med Troya och Primm. hundfys;hundrehab;runsa;Upplands Väsby