Djursholm. Familjen Käll (Fr.v. Simon, Philip, Eva) får hjälp av röstmottagaren Eva Möller i röstmottagningen på Djursholms bibliotek. Foto: Maria Svensson

Här ramlar rösterna in i god tid

En röst för barn och barnbarnen eller en demokratisk plikt. Det är några av anledningarna till att Danderydsborna sökte sig till valurnorna i förtid.

  • Publicerad 09:00, 10 sep 2022

Jag bedömdes inte som värdig att rösta i kommun- och regionvalet

Det var en strid ström med väljare på Djursholms bibliotek när Mitt i var på besök.

Mörbyborna Birgitta och Magnus Johannesson var några av de som hade tagit sig dit. Varför? Jo, för att det är viktigt att rösta:

– Vi röstar för våra barn och barnbarn, det är de man tänker på, säger Birgitta Johannesson.

Frågetecken kring röstkort

En efter en klev väljarna in i hörnet på biblioteket där det var inrett med bord och bås.

Men för alla var det inte helt problemfritt att rösta.

När Simon Käll, 26, skulle lägga sin röst var det ett antal frågetecken som fick redas ut. Han hade med sig sitt röstkort från USA, där hon bott i sju år fram tills nyligen. Hans vanliga röstkort hade inte kommit, då hans folkbokföring i Sverige ännu inte nått Valmyndigheten.

Röstmottagaren Eva Möller fick ringa jouren på myndigheten. Samtidigt som kollegan Ying Fang fick hjälpa andra väljare.

– Det här blev inte en vanlig dag på jobbet, säger Eva Möller.

Lingon. Årets lingonplockning sammanföll i år med valdagen, därför förtidsröstar Lennart och Gunilla Axbom. Foto: Maria Svensson

Barnbarnen. Mörbyborna Birgitta och Magnus Johannesson tog en tur till Djursholms bibliotek för att förtidsrösta. Foto: Maria Svensson

Familjebesöket. Familjen Källs besök i röstlokalen engagerade hela vägen upp i valkansliet på Valmyndigheten. Foto: Maria Svensson

Röstmottagare. Eva Möller, röstmottagare, fick uppgiften att reda ut villkoren kring Simon Källs röst. Foto: Maria Svensson

Efter 20 minuter blev slutsatsen att Simon inte kunde få ett vanligt röstkort. Men en röst blev det ändå. Dock bara i riksdagen detta val.

– Jag bedömdes inte som värdig att rösta i kommun- och regionvalet, säger han skämtsamt och tillägger:

– Det känns bra ändå, riksdagen är det viktigaste.

Viktigt med personval

Simon, hans bror Philip och mamma Eva berättar att de ofta diskuterar politik hemma och följer valet noga. Philip Käll, 29, har till och med varit i kontakt med kandidater till regionen för att veta var han ska lägga sin röst.

– Jag vill göra ett personval och rösta på en person som jag känner representerar vad jag tycker. Då har det varit viktigt att ta reda på vad de tycker.

Varför är det viktigt att rösta?

– Det är din plikt att rösta i en demokrati, säger mamma Anna Käll.

Djursholmsborna Gunilla och Lennart Axbom svarar på samma fråga.

– För att påverka samhället i den riktningen man tycker är rätt. Speciellt regionvalet i Stockholm med hur vården utvecklas, det känns viktigt för mig, säger Lennart.

Varför förtidsröstar ni, i dag?

– För att på valdagen är vi och plockar lingon i Norrland, i Vindeln utanför Umeå, säger Gunilla.

"Alla är trevliga"

Sedan förtidsröstningen kom igång den 24 augusti har antalet väljare ökat för var dag, berättar röstmottagarna. Birgitta Törnqvist af Ström jobbar som röstmottagare för första gången. Hon sitter i Enebybergs röstlokal på biblioteket där stämningen är munter.

– Första dagen var det många som kom, sen har det varit en jämn takt. Alla som kommer är väldigt trevliga, säger hon.

Enebyberg. Röstmottagarna Lennart Robertsson, Birgitta Törnqvist af Ström och Olle Olson. Foto: Maria Svensson