LYCKAN. Vännen Mats Wreile med båtägaren Lasse Wendin är både glada och lättade över att båten som varit helt täckt av vatten kommer att bli så gott som ny igen. Foto: Sophie Stigfur

Här räddas mystiska vraket på Södermalm

MS Stjärnfors i Norra Hammarbyhamnen har legat under ytan i tre veckor. Men efter att båten lyfts upp och inspekteras, är det en glad båtägare som nu konstaterar att den kommer klara sig.

  • Publicerad 14:48, 14 sep 2018

Det var den 22 augusti som den 23 meter långa fritidsbåten MS Stjärnfors vid kajen i Norra Hammarbyhamnen försvann under ytan. Vad som hade hänt var det ingen som visste. Stockholms Hamnar placerade senare samma natt ut länsar, för att i största möjliga mån förhindra att dieseln som läckte från båten skulle sprida sig vidare.

I början av veckan restes dock båten upp från botten. Den har nu inspekterats av båtägaren Lasse Wendin med vänner. Och i dag, fredag, kunde de konstatera att båten kommer klara sig – till Lasses stora glädje.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vännen Mats Wreile, som med ytterligare två man är med och hjälper Lasse att få i ordning båten och tillhörande pinaler, säger att man fortfarande inte kan se något uppenbart skäl till varför skutan sjönk från första början.

– Båten är nydrevad så sent som för två år sen, så botten är det inget fel på. Vi har inte hittat några skador eller läckor överhuvudtaget. En teori är att någon del av båten som varit torr har öppnat sig men sedan svällt ihop igen eftersom den legat under vatten länge, men det är bara en spekulation.

Så här såg det ut i tre veckor innan skutan lyftes upp från botten. Foto: Sophie Stigfur

Det pågår febril aktivitet på det forna vraket. Bland annat försöker man också rädda den motorcykel som hängde med ned i djupet. Foto: Sophie Stigfur

Några större ingrepp behöver inte göras för att MS Stjärnfors ska återfå sin forna glans. Just nu jobbar man med att få igång motorn, och tappa ur vatten från cylindern på den motorcykel som också fanns ombord. Men i övrigt handlar främst om att båten behöver tvättas. För att göra det krävs högtryckstvätt, utvändigt såväl som invändigt, något man dock inte får pyssla med i hamnen på grund av miljöskäl.

Årstavikens pirater släpper inte hamnen

Om tio dagar ska båten därför flyttas till Skeppsholmsdockan där man har en dryg vecka på sig att få ordning på det sista.

– Det är inga stora åtgärder, även om det tar en jäkla tid. Men i stort sett är det bara lite puts och polering som krävs, säger Mats.

Om allt går som det ska hoppas Lasse att båten kan vara tillbaka vid kajen om ett par veckor.