Frida Vestling och Sofia Bellocchio från Futuraskolan kom med idén att börja plantera ätbara växter som är lätta att sköta - och som kan engagera fler invånare i kommunen. Foto: Anton Kyhlbäck

Här presenteras hållbara idéer för Sollentunas parker

Miljöprojektet "Vårt Sollentuna 2040" kulminerade under måndagen när elever visade upp 14 projekt om hur parkmiljön kan förbättras i kommunen.

  • Publicerad 15:53, 13 maj 2019

Miljön är en viktig fråga för många ungdomar.

Det märktes inte minst under måndagen då ett 60-tal elever intog 13:e våningen i Turebergshuset och höll låda om hur parkmiljön i Sollentuna kan förbättras med smarta lösningar. Arrangemanget ordnas för fjärde året i rad.

Målet är att engagera ungdomarna och lyfta idéer med samhällets beslutsfattare. Efter lunchtimmen röstade tjänstemän och politiker, däribland gruppledarna Joakim Jonsson (S) och Jonas Riedel (C), på sina favoritförslag.

Ätbara växter

Frida och Sofia från Futuraskolan Rådan presenterade sin idé:

Urban Farming Sollentuna.

– Vårt projekt går ut på att man ska tänka om när det kommer till att plantera växter. Istället för fokusera på fina blommor kan man plantera ätbara växter som är enkla att odla, säger Sofia Bellocchio.

Duon har skapat en egen hemsida (klicka vidare här) med en punktlista över projektets fördelar.

Steg för steg visar de åtgärder som kan tas för att skapa en mer miljövänlig parkmiljö.

– Det kan också förena invånarna. Resurserna finns och det går att använda för att skapa arbetstillfällen för de som är intresserade, exempelvis i integrationsprojekt eller pensionärer som behöver sysselsättning, säger Frida Vestling.

"Den hållbara parken"

Arrangemanget hålls av Sollentuna kommun för ungdomar på högstadiet och gymnasiet där kursplaner från skolan är inkluderade. Årets tema är "Den hållbara parken" och Inger Mattsson, projektledare, är stolt över resultaten:

– Det här är så roligt. Man märker verkligen att de har förberett sig och tänkt på hela hållbarhetsbredden. Vi har inte bara miljö som tema i år utan även den sociala aspekten och det har de verkligen tänkt på.

För fem veckor sedan besökte eleverna det pågående byggnadsprojektet, Malmparken, som är tänkt att invigas i sommar. Sedan dess har de fått ta fram egna idéer om hur olika parker och parkmiljöer i Sollentuna kan förbättras. Årets vinnare av de 14 projekten blev Framtidsparken från Rudbecksskolan och Green Park från Silverdalsskolan.

Läs mer om bidragen här!

Konferencier Anna Fleur och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) prisar årets engagemang i projekten.

Inger Mattsson från stadsbyggnadsavdelningen har lett projektet för "Vårt Sollentuna" med Hanna Heurlin från Naturskolan i Sollentuna.

En representant från varje skola fick skriva under brev till de elever som i framtiden ska engageras i miljöprojektet.

Anna Fleur, Jonas Riedel (C) och vinnarna: Alma, Smilla, Tuva, Lovisa, Lino, Ali och Jim. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50