VÅR. Nu är det vår och parkarbetarna Ingela Lindgren och Sara Liljedahl har fullt upp med att få penséerna i jorden vid Hugo Sabels torg. Foto: Mikael Andersson

Här planteras Väsbys vårblommor

Nu lyser vårens blommor i stora blomfat och gjutjärnsurnor i centrala Väsby. Det har kommunens populära parkarbetare sett till.

  • Publicerad 06:15, 2 maj 2021

Vi behöver alla lite extra färg och glädje.

Det planteras för fullt i Väsby – inte bara i privata trädgårdar. Pia Aldersjö, Sara Liljedahl och Ingela Lindgren jobbar med de stora gjutjärnsurnorna vid Hugo Sabels torg.

– Folk kallar oss "blomsterpinglorna", men egentligen är vi kommunala parkarbetare, säger Ingela och trycker ner en pensé i jorden.

Det är ett helt gäng penséer som ska samsas med alunroten som är kvar sedan i höstas.

– Penséerna tål lite frost, det är bra eftersom aprilvädret inte riktigt är att lita på, säger Pia.

Redan förra tisdagen började arbetet på kommunens egen anläggning på Smedbyvägen med de offentliga planteringarna.

– Vi planterar mycket där och transporterar ut det. Men här på Hugo Sabels torg gör vi det på plats, urnorna är för tunga, säger Sara.

Cerise, limegrönt och lila

Urnorna på Kyrkvägen och Dragonvägen fylls också med penséer, liksom betongurnorna vid Messingen. I år är det färgerna cerise, limegrönt och lila som dominerar.

– Det blir som en färgexplosion, säger Ingela.

Att deras arbete är uppskattat får de ofta bevis på.

– Vi får så mycket positiva kommentarer, inte minst från pensionärer. De är så tacksamma för all blomsterprakt, säger Pia.

– När vi står och vattnar kan de stå och bara titta på och njuta. De säger "du måste ha ett drömjobb". Och det har jag ju, säger Ingela.

PENSÉPOWER. Nu är det vår och parkarbetarna i Väsby planterar penséer för fullt. Ingela Lindgren, Pia Aldersjö och Sara Liljedahl får mycket uppskattning för sitt jobb. Foto: Mikael Andersson

Samma budget som förra året

Budgeten för blomplanteringarna är samma som förra året – trots coronapandemin.

– Blommor behövs ännu mer nu. Vi behöver alla lite extra färg och glädje, säger Pia Aldersjö.

Sammanlagt planterar de tolv urnor i centrala Väsby, men inga båtar under våren.

– Den som brukar stå vid stationen är under renovering, men förhoppningsvis är den klar till sommarblommorna vid midsommar.

Då vankas palettblad, batat, surfinia, prydnadsgräs och svartöga. Och några hemligheter...

Innan dess jobbar parkarbetarna vidare med ogräsrensning och slyröjning i kommunens parker och rabatter.

Trots att planteringarna är uppskattade händer det att blommor försvinner.

– Det finns klåfingriga personer som rycker upp blommor och tar med sig. Men som tur är händer det inte så ofta, säger Ingela.

HUGO SABELS TORG. 24 penséer i ett tråg åker snabbt ner i jorden med Sara Liljedahls och Ingela Lindgrens hjälp. Foto: Mikael Andersson

Blomsterplanteringarna i Väsby

Kommunen planterar 5 000–6 000 plantor varje år. Varje säsong används cirka 30 kubikmeter jord till planteringarna.

Från 2020 används även perenna (fleråriga) inslag i urnorna så att det går att återanvända fler växter i rabattytorna. Ibland tillkommer vissa extra planteringar, till exempel då det finns behov av hastighetssänkande åtgärder i form av blomsterplanteringar.

I år läggs en del av budgeten på att renovera de träbåtar som finns bland annat vid Hugo Sabels torg - ett unikt inslag i Upplands Väsby. Träbåtarna planteras med sommarblommor.

Budgeten för blomplanteringarna är 430 000 kronor - samma som förra året.

Utöver denna summa tillkommer underhållet (bevattning och att plocka och klippa bort dåliga blommor och blad) som kommunens egen personal utför.

Visa merVisa mindre