Förändring. Hässelby-Vällingbys nya skejtpark är aktuell vid Hässelängens gamla parklek. På bild, det gamla parklekshuset och skateboardåkaren Hilma Sandén. Foto: Claudio Britos och Stefan Källstigen

Här planeras för Hässelby-Vällingbys första skejtpark

En efterlängtad skejtpark kan byggas i västerort – på bekostnad av Hässelängens gamla parklekshus. Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning utreder möjligheten, men många vill bevara parklekshuset.

  • Publicerad 14:22, 17 sep 2021

Det här är efterlängtat bland många

Skejtparker i betong saknas helt i västerort, vilket Mitt i berättat tidigare i år.

Flera medborgarförslag har kommit in om att anlägga en. Och nu vill Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning göra slag i sak.

Men frågan är känslig. På den föreslagna platsen – Hässelängens stängda parklek – vill Vänsterpartiet rusta, inte riva, själva parklekshuset.

Förändring. Hässelby-Vällingbys skejtpark är aktuell vid Hässelängens gamla parklek. På bild, det gamla parklekshuset. Foto: Claudio Britos

Man anser att stugan är viktig för Hässelby gårds unga och på Mitt i:s Facebook-sida har även läsare reagerat starkt på rivningshotet.

Två alternativ

– Beslutar fastighetsnämnden att riva kan vi direkt gå vidare med skejtparken. Då kan marken och dagvattnet analyseras och en landskapsarkitekt gestalta skejtparken, säger Pirjo D. Jespersson, avdelningschef för verksamhetsstöd och stadsmiljö i Hässelby-Vällingby.

Ännu en parkleksbyggnad i Hässelby på väg att rivas

Stadsdelsförvaltningen ska tillsammans med Hässelbybon och erfarna brädåkaren Johan Sandén arbeta med projektet.

– Det här är efterlängtat bland många och jag är väldigt glad att få vara delaktig. Hässelängen är en bra placering, samtidigt som det finns andra platser också. Men Hässelby-Vällingby behöver en långvarig lösning på skejtparksfrågan, säger han.

Özlem Körhan (V) vill inte se en skejtpark på Hässelängen. Foto: Ewa Malmsten Nordell

Om det går tycker han att parklekshuset ska stå kvar.

– Man skulle ju kunna ha utlåning av brädor eller kiosk i den. Är huset i för dåligt skick är det ju dock ingen långsiktig lösning.

Oklart om huset rivs

Vänsterpartiet tycker platsen är olämplig för en skejtpark.

– Hässelby behöver fler trygga ytor för unga. Inte att vi ersätter en bra plats med något annat. Bygget kommer ta flera år, kosta pengar och bara nyttjas under sommaren, säger Özlem Körhan (V), ledamot i stadsdelsnämnden.

Fastighetsnämnden har ännu inte beslutat om man ska riva eller renovera huset. Inget kommer dock ske över en natt, enligt Pirjo D. Jespersson på stadsdelsförvaltningen.

– Projektet kommer ta minst två år efter att ett rivningsbeslut av stugan tagits, säger hon.

Ingen betong i sikte för skejtarna på gröna linjen

Skejtpark utreds. Skateboardåkaren Hilma Sandén åker vid Rhinoanläggningens skejtramp på Smedshagen i Hässelby. Bild från i juni 2021. Foto: Stefan Källstigen

Så mycket har skejtparker kostat på andra håll i staden

30 miljoner kronor kostade skatebetongparken i Högdalen som stod klar 2010.

7,1 miljoner kronor kostade skatebetongparken i Rålambshovsparken. Stod klar 2010.

725 000 krono kostade Drakenbergs skatepark på Södermalm som stod klar 2017.

775 000 kronor kostade skateparken i Östberga som stod klar senaste året. Byggd i ett samarbete mellan Fryshuset och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Av skateparkerna i Stockholm har Stockholms stads idrottsförvaltning enbart finansierat anläggningen i Högdalen.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre