I Pripps f.d. bryggeri planeras ett stort kultur- och idrottscenter. Foto: Tengbom/Stadsbyggnadskontoret.

Här planeras en ny stadsdel i Bromma

Nu ska det bli liv i Ulvsunda industriområde. Utmed Bällstaviken kan den helt nya stadsdelen Bällsta hamn växa fram – med en ny grundskola, uppåt 1200 bostäder och ett stort kultur- och idrottscentrum i gamla Pripps bryggerier.

  • Publicerad 11:47, 26 jan 2018

Det är fortfarande svåra miljöfrågor som man måste utreda.

900 till 1200 nya bostäder, parker och torg - och ett nytt kultur- och idrottscentrum. Det är politikernas vision för Bällsta hamn - ett område intill Bällstaviken mellan Ulvsunda industriområde och Mariehäll. Vid Bällstaviken föreslås också en strandpark och vid kajen även utrymme för pendelbåtar och restaurangbåtar.

– Det kan bli väldigt attraktiva boendemiljöer och det finns god kollektivtrafik, säger Cecilia Obermüller (MP), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd och gruppledare i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad.

LISTAN: Här är Brommas stora byggprojekt

Kultur- och idrottscenter i bryggerilokalerna

Bällsta hamn kan också få en ny grundskola för 900 elever, samt ett flertal förskolor. I delar av lokalerna som tidigare var Pripps bryggerier föreslås samtidigt ett centrum för kultur och idrott.

Kultur och idrott är en stor brist i hela Mariehäll och Ulvsunda idag, enligt stadsbyggnadskontoret. Planerna för Solvallastaden i närheten innehåller mycket fokus på idrottsanläggningar, men det är inget som kommer krocka med visionerna för ett kultur- idrottscentrum i Bällsta hamn, tror Cecilia Obermüller.

– Det finns ju en brist på idrottshallar i hela Stockholm. När man skapar lägenheter måste man planera för service och andra verksamheter. Så jag tror att behovet skapas när man bygger bostäderna, säger hon.

Kolla! Nu river de för nya tvärbanan

Miljöproblem ska utredas

Men det finns fortfarande utmaningar för att få alla planer att klaffa. Flyg- och trafikbuller från Bromma flygplats samt de större trafiklederna strax intill påverkar var och hur man kan bygga bostäder. Men också det faktum att de gamla industrierna i området inte har haft samma stränga miljökrav som finns idag gör att man måste ta hand om flera olika typer av miljöföroreningar i området.
– Det finns en mycket god potential i området, men det är fortfarande svåra miljöfrågor som man måste utreda för att ta ställning till hur byggandet kan genomföras, förklarar Tua Sandberg, ansvarig stadsplanerare.
LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android