Vid Horisontvägen i Skarpnäcks gård kan en ny förskola att byggas i framtiden.

Här planeras en ny förskola i Skarpnäck

För små gårdar och vattenskadade. Nu ska de eftersatta förskolorna i Skarpnäcks gård ersättas med en ny stor förskola med sex avdelningar.

  • Publicerad 11:50, 20 mar 2018

När det byggs mycket bostäder så växer behovet att ha en förskola nära tunnelbanan

Stadsbyggnadsnämnden ger nu grönt ljus åt att starta planarbetet med en ny förskola som ska ligga längs med Horisontvägen i Skarpnäcks gård.

Tanken är att den nya förskolan ska ersätta några av de förskolor som idag ligger på bottenplan av bostadshusen i området. Ett förslag som är nödvändigt enligt Jan-Eric Johansson, avdelningschef för förskola, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

– Vi behöver fristående förskolor som kan ersätta några av de på bottenplan, både för att få en större gårdsplan men även för att skapa fler alternativ, säger han.

Under några år har flera av de befintliga förskolorna även haft problem med vattenskador vilket gjort att vissa har varit tvungna att evakueras.

– På en av förskolorna har vi gjort en helrenovering och vissa har vi fräschat upp för att de ska klara några år till, säger Jan-Eric Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den planerade förskolan planeras få sex avdelningar, men det kommer inte att räcka då området ingår i programmet för Bagarmossen och Skarpnäck. Tanken för framtiden är 3 500 nya bostäder, mer service och handel, fler attraktiva platser och totalt närmare tio nya förskolor till 2030. 

– De flesta förskolor på bottenplan är tre avdelningar, så räknar man på det idag kommer två att slås ihop. Men just nu avvaktar vi och sitter stilla i båten, när man börja närma sig ett beslut så får vi se hur många förskolor som vi ska avveckla, säger han.

I programmet finns även förslag på en gångpassage som ska gå förbi förskolan, genom Skevrodrets skog. Horisontvägen ska även rätas ut och norr om gatan ska en sim- och sporthall byggas.

Hur utformningen av förskolan kommer att bli vet man ännu inte utan det kommer man att titta på i fortsatt planarbete.

– Vi är i ett tidigt skede och det finns flera planer för Hammarby Skarpnäck som vi arbetar med, säger Amr Balah.

Just nu ska planarbetet starta och antagande ska enligt planen tas i början av 2019.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android