Här planeras 265 meter hög bostadsskrapa

Hagatornen är tänkta att resa sig 265 meter höga. Om de byggs blir de Norra Europas högsta bostadshus, och klår Turning Torso med en hel skatteskrapa. Företaget bakom vill sedan bygga vidare och skapa flera höga hus i Stockholmsregionen.

  • Publicerad 13:49, 14 sep 2016

De högtflygande planerna ligger än så länge på ritbordet. Men om projektet går igenom blir det ett bygge som kommer att sätta Solna på Europakartan.

Företaget Well Fastigheter arbetar just nu med att ta fram en plan för den första av deras två skyskrapor som man vill bygga.

Tornet planeras bli 265 meter höga och bestå av 82 våningar. Bostadshuset skulle bli det högsta som någonsin byggts i Sverige.

– Det här är Norra Europas högsta bostadsbyggnad som vi tagit fram nu, säger Christofer Carlsson, ägare och grundare till Well Fastigheter.

Varje hus är tänkt att rymma 750-1000 bostäder mellan 1-8 rum och kök. Förutom bostäder vill man få in 80000 kvadratmeter kommersiella ytor i de första våningsplanen.

– Vi vill erbjuda lokaler för träning, där man kan äta gemensamt i restaurang och kafémiljö. En urban stadsmiljö, säger han.

Företaget har som affärsidé att erbjuda boenden utöver det vanliga.

– Vi fokuserar på människans välbefinnande i bostaden. Det här ska bli det modernaste och trivsammaste du kan bo i. Dels ska bostaden vara ljus och rymlig, ha naturliga material som vi människor trivs i. Vi fokuserar på ljus, ljud, natur och material. Vi säger att vi gifter estetik med teknik.

Företaget äger idag en fastighet på Repslagarevägen i Hagalunds industriområde där man tänker sig att första tornet ska resa sig.

– Vi siktar på att bygga ett flertal höga hus i området. Stadsdelen ligger väldigt bra till, det är nära till stan och bara en station från Torsplan. Sen har du hela KS-området intill som växer ihop med Stockholm, säger Christofer Carlsson.

Går allt som företaget vill är säljstart satt till 2019-2020 och inflyttning 2022-2024.

Men än har man inte uppvaktat staden i frågan. Först vill man utreda saken grundligt genom dialog med berörda myndigheter.

– Just nu gör vi höjdanalyser på hur högt vi får bygga. Vi räknar med att ha utrett det inom ett år, sen kommer vi att gå vidare med detaljplan hos staden, säger Christofer Carlsson.

Att man når en lösning är han övertygad om.

– Det är ju inte första gången det byggs höga hus. Vi har varit dåliga i Stockholm med att bygga på höjden, men med dagens bostadspriser och efterfrågan har vi få alternativ.

Blir planerna av även om ni inte kan bygga så högt?

– Det kommer att bli bostadsfastigheter oavsett. Sen strävar vi efter att genomföra det här. Vi vill visa Solna att vi har jättesatsningar på gång och vi tror inte att Solna är emot att man bygger Norra Europas högsta bostadshus, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) skrattar till när han får höra om planerna.

– Oj. Jag har inte sett det så det är svårt att säga någonting om. Men alla projekt ska såklart prövas huruvida de är realistiska och passar in i sitt sammanhang. Alla idéer som är bra ska vi ta till oss. Sen om det är möjligt att bygga jätteskyskrapor är för tidigt att säga någonting om. Men det är kul att de vill utveckla Solna.

Hagalunds industriområde är ett spännande område som har framtiden för sig, menar han. Just nu diskuterar man i Sverigeförhandlingarna om man kan bygga en ny tunnelbanestation på gula linjen här.

Men om det är en bra plats för höga hus är för tidigt att säga.

– Vi måste se det i en större kontext, men om de gör ett bra jobb och kommer fram med ett bra projekt så får man se vad höjden hamnar på, säger han.