Starkt. På träningscentret i Kallhäll anordnas numera tävlingar i bland annat Strongman och Strongwoman – för nybörjare. Foto: Privat

Här ordnas styrketävlingar – bara för tjejer

På ett träningscenter i Bolinder Strand släpas däck och bilar fram och tillbaka över industrigolvet. Nu utmanas tjejer att nybörjartävla i den växande kraftsporten Strongwoman.

  • Publicerad 17:26, 17 jan 2018

Snart drar nybörjartävlingar i Strongman och Strongwoman igång på det relativt nystartade Brickhouse trainingcenter, beläget vid Bolinder Strand i Kallhäll.

I februari arrangeras en tävling – bara för tjejer. Konceptet Strongwoman ska utföras i tre viktklasser och riktar sig till tjejer i alla åldrar som vill prova på sporten. Initiativet togs av Carmen Lee Walker, som är en av arrangörerna och själv tränar i centret.

– Jag ville anordna en ren tjejtävling så att fler vågar vara med, vissa får kalla fötter när män också ska tävla, säger hon.

LÄS ÄVEN: Nu samlas internationella armbrytareliten i Kallhäll

Drar bilar och lyfter däck

Tävlingen ”Stora tjejlyftet” sker den 10 februari och redan är 14 tjejer i åldrarna 18-50 år anmälda.

– Många tjejer har en bild av att man måste vara på ett visst sätt för att utöva Strongwoman, att det verkar farligt. Men man orkar oftast mer än man tror, och det handlar inte om att vara vrålstark från början, utan om att utmana sig själv, säger Carmen Lee Walker.

Strong(wo)man är en disciplin inom kraftsport där utövarna bland annat drar bilar och lyfter stora däck. Ofta sker det utomhus, men på Brickhouse trainingcenter sker aktiviteterna under tak.

– Det har blivit mer och mer vanligt med Strongwoman, men det har inte riktigt lyfts fram än, säger träningscentrets grundare Pelle Eriksson.

LÄS ÄVEN: Lastbilsdäck och kedjor - nu får Bolinder strand ännu ett extremgym