Här öppnar Sveriges största parkourhall

Helt uppåt väggarna – bokstavligen! Häng med till Sveriges största parkourhall som flyttat in i en gammal pansarvagnhall i Ursvik. Mer parkour är på gång i Rissne. – Sundbyberg blir ett riktigt parkourmekka, säger Jesper Eriksson, verksamhetschef på Street Mentality.

  • Publicerad 11:05, 2 feb 2017

För ett år sedan var den 900 kvadratmeter stora industrilokalen på Milstensvägen tillfälligt hem åt flyktingar.

När Mitt i Sundbyberg kliver in genom dörren idag möts vi av något helt annat. Plywoodskivor, mattor, trampoliner, stålräcken och ett hav av skumgummi har stöpt om lokalen till Sveriges största parkourhall.

Den ideella parkourföreningen Street Mentality startade upp i Allaktivitetshuset på Sturegatan, men växte snart ur lokalerna.

– Vi har 250 aktiva medlemmar och räknar med att dubbla det nu. Med den nya lokalen kan vi tredubbla antalet platser för tonåringar. Eftersom det här är enda hallen i sitt slag i Stockholmsområdet lär folk vallfärda hit från hela länet, säger Jesper Eriksson, verksamhetschef.

Intresset för parkour har exploderat. Idag finns 15 000 utövare i Sverige, berättar Jesper. Själv blev han frälst 2006.

Varför har parkour blivit så stort?

– På grund av Youtube och sociala medier tror jag. Runt 2010 drog det igång ordentligt. Det finns inga tävlingar i parkour, så man började lägga upp filmer med häftiga tricks och mäta framgången i antal views, säger Jesper.

Men hajpen kan också förklaras av själva träningsformen, menar han. Även om de volter, konster och hopp som gänget i Street Mentality visar upp ter sig ganska avancerade, intygar Jesper att alla kan träna parkour.

Jesper Eriksson.

– Parkour är ingen tävling. Man behöver inte vara bäst, alla har sin egen stil. Därför lockar det många som inte hållit på med idrott förut. Vi tränar allt från åttaåringar och 50-åringar.

Ovana utövare och volter – hur är det med skador?

– Det blir lite stukade fötter då och då, men när det inte finns några prestationskrav håller man sig på en nivå som känns trygg. Innan du kastar sig mellan hustak har du gjort det tusen gånger på marken. Vi tränare finns också här och kan avgöra om någon är redo för en volt, säger Jesper.

Parkour håller på att sätta Sundbyberg på idrottskartan – snart får även Rissne en parkourpark. Bakgrunden är ett projekt som drog i gång i fjol där 70 ungdomar från stadsdelen fick bidra med idéer kring en ny aktivitetspark vid Rissne IP. Parkour rankades högst. Utifrån en budget på två miljoner ungdomarna planerat utformningen. Street Mentality hakade på. I sommar planeras invigning.

– Det är ju utomhus som parkour hör hemma, det blir grymt när det är bra väder. Sumpan kommer att bli ett riktigt parkourmekka, säger Jesper Eriksson.

Inom parkour används kroppen som hjälpmedel. Träningen kan utföras på alla nivåer.

En som passar på att kasta sig i skumgummigropen när Mitt i är på besök i Ursvik är Sundbybergs idrottskommunalråd Johan Storåkers (L). Han kallar sin egen parkourinsats för medelmåttig, men gläds åt de nya satsningarna.

– Parkourrörelsen inbjuder till spontan rörelse och det är helt i vår idrottspolitiska inriktning. Hälsoklyftorna blir större, både i Sverige och i Sundbyberg, och då behöver man hitta olika sätt för människor att röra sig. Parkour är på frammarsch i hela Sverige och Sundbyberg håller nationell toppklass, säger han.

Street Mentality samarbetar med andra föreningar och Sundbybergs stad för att hålla avgiften nere. De har fått riktade pengar för att få ensamkommande unga och tjejer att träna parkour. Terminsavgiften är tusen kronor, då får man träna när man vill.

– Om det är någon som inte har råd så fixar vi det. Dagens unga rör på sig allt mindre, vi vill att alla ska ha möjlighet att börja med parkour, säger Jesper Eriksson.

Hallen i Ursvik invigs lördag den 4 februari och är öppen vardagar kl. 16:30-22:00 och helger 10:00-22:00.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15