Vision. Såhär ska den nya skolan se ut, enligt visionsskissen. Foto: Jensen Education

Här öppnar nya skolan: "Vi är lite fyrkantiga och konservativa"

Idrott, vett-och-etikett och fikaförbud. Det ska skapa studiero och motivation i den nya skolan som ska öppna strax utanför Tumba. Nu har kön öppnat till Campus Kvarnsjön som kommer ha plats för omkring 600 barn i förskola och skola.

  • Publicerad 07:30, 6 dec 2018

Ett stenkast från Tumba, vid Uttrans gamla sanatorium, håller området Sandstugan på att växa fram med nya flerbostadshus, villor och radhus. Och nu är det klart att friskolekoncernen Jensen Education öppnar Campus Kvarnsjön, en förskola och grundskola med plats för totalt 600 barn, i området.

– Det här är första gången vi bygger en skola från scratch och med ett campustänk. Här kan man gå från man är ett år till att man går ut grundskolan i nian och få en röd tråd genom hela skolgången, säger Linda Alm, en av verksamhetscheferna för skolan.

Mindfulness och mental träning

Campuset ska ha ett hälsokoncept med mycket fysisk aktivitet från tidig ålder och mindfulness och mental träning ska stå på barnens scheman. Maten ingår också i hälsokonceptet. Både barn och personal på Campus Kvarnsjön kan säga ajöss till gofikat.

– Vi tycker att det är viktigt att ha en varierad och näringsrik kost. Därför undviker vi medvetet livsmedel och drycker med tillsatt socker, både för barn och medarbetare, säger Linda Alm.

I grundskolan är fokus på vett- och etikett, artighet och arbetsdisciplin. Eleverna kommer att stå på led innan de går in i klassrummet.

– Vi är lite fyrkantiga och konservativa och vi ser att elever och föräldrar uppskattar det. Eleverna ska lära sig att vara artiga, vänta på sin tur och lära sig oskrivna regler för livet utanför skolan. Det kommer genomsyra verksamheten men vi kommer också ta upp det på lektioner, säger Mats Rosén, verksamhetschef för grundskolan.

I klassrummen råder strikt keps- och jackförbud. Det finns ingen skoluniform men enligt Mats Rosén, verksamhetschef för grundskolan, ska skolan verka för att elever ser propra ut.

– Har vi elever som klär sig anstötande så tar vi en diskussion om det. Man ska förstå att om man klär sig på ett visst sätt så ska man veta att det får konsekvenser, säger han.

– Vi är lite fyrkantiga och konservativa. Eleverna ska lära sig att vara artiga, vänta på sin tur och förstå att om de klär sig eller beter på ett visst sätt så får det konsekvenser i livet. Det kommer genomsyra verksamheten men vi kommer också ta upp det på lektioner, säger Mats Rosén, verksamhetschef för grundskolan.

Öppnar 2020

Skolan öppnade för intresseanmälan för en vecka sedan och enligt Linda Alm är efterfrågan på både förskole- och skolplatser stor.

– Vi har fått in 70 i kö till skolan, ett trettiotal har anmält intresse för förskolan.

Sprängningarna för skolan har börjat. Förskolan öppnar i januari 2020 för åldrarna 1 till 5 år och skolan öppnar för förskoleklasser upp till sjuan i augusti 2020.

Skolan kommer att ha en hälsoprofil med bland annat mindfulness på schemat. Foto: Jensen Education

Öppnar januari 2020

Campus Kvarnsjön är en förskola och grundskola som byggs i området Sandstugan vid Uttrans sjukhus. På området byggs också en ny idrottshall. Skolan hoppas få igång ett samarbete med idrottsföreningar.

Fokus ligger på idrott och hälsa, vett- och etikett och arbetsdisciplin.

Förskolan öppnar i januari 2020 för åldrar 1 till 5 år. Grundskolan öppnar i augusti 2020 för förskoleklass upp till årskurs sju.

Visa merVisa mindre