Öppet. Diakonen och verksamhetsledaren Marie Lundeborg kommer vara med på julfirandet vid daghärbärget Kryckan. Foto: Naimi Lundegård

Här öppnar Haninge upp på julafton

Julen är inte värme och gemenskap för alla, utan kan även vara en ensam tid. I Haninge anordnar daghärbärget Kryckan sitt julfirande för sextonde året i rad. Och till fritidsgården i Jordbro kan ungdomar komma för att hänga på julafton.

  • Publicerad 17:07, 21 dec 2021

Alla är glada att få vara med på ett julfirande.

För sextonde året i rad anordnar Svenska kyrkans daghärbärge Kryckan i Handen sitt årliga julfirande. Med tanke på pandemiläget kommer årets evenemang bli i begränsad skala. Men en jultallrik, andakt och julklappsutdelning anordnas.

– Vi tycker att alla människor oavsett hur man har det ska kunna fira jul. Få äta lite god mat, få en gåva och verkligen känna att det är jul, berättar Marie Lundeborg, diakon och verksamhetsledare på Kryckan.

Till Kryckan kan personer i svår utsatthet komma, det kan vara personer som är hemlösa, som har det ekonomiskt svårt eller som är ensamma.

– Det brukar komma runt 60 till 80 personer och alla är glada att få vara med på ett julfirande. Det är många som ser framemot det och som frågar om det kommer att bli något även i år.

Klapputdelning. Här kan Haningebor lämna sina julklappar. Foto: Patrik Johansson

Hotell bjuder på julbord och klappar

I samband med Kryckans julfirande har även Quality Hotel Winn i Haninge julbord för fjärde året i rad. Personer på Kryckan har då fått biljetter till julbordet och bjuds på ett klassiskt julbord.

– Bland oss som jobbar är det den finaste dagen på året och alla går härifrån med en bra känsla i magen. Personalen som jobbar gör det av fri vilja och det brukar inte vara några problem att få folk att jobba, berättar hotelldirektör Carina Svedin.

I hotellets lobby står det även en julgran där Haningebor kan lämna julklappar som sedan delas ut till Kryckan. Det görs via initiativet "Ensam julgran söker klappar" som kommer från Nordic Choice hotell och under granen i Haninge finns det alltid många presenter.

– Trots att vi är ett mindre hotell så brukar vi ligga i topp när det kommer till inlämnade julklappar, Haningeborna är väldigt givmilda.

Fritidsgård uppmärksammar julen

I Jordbro kommer fritidsgården Ung 137 att hålla öppet på julafton mellan 14 och 19. Vanligtvis riktar sig gården till personer i årskurs 6 - 9, men under jul är alla ungdomar välkomna.

– Vi har haft möjligheten att ha öppet på julafton så då känns det som en självklarhet. Vi brukar säga att vi uppmärksammar julhelgen så man behöver inte komma hit just för att fira jul utan man komma hit och spela lite del och hänga, säger Thina Sparr, samordnare på Ung 137.

Fritidsgården har haft öppet tidigare år och det har märkts av att folk vill ha någonstans att vara under jul.

– Det har kommit fler och fler hit varje år. I år kommer vi att dela ut jultallriken och se till att man håller avstånd. Vi har ett begränsat antal i lokalen och de som kommer får komma.

Här är det öppet på julafton

Svenska Kyrkan
Samling vid krubban anordnas i Tungelsta kyrka, Vendelsö kyrka och St:Eskils kyrka vid 11.00 och 12.00 i Dalarö kyrka. Julnattsmässa anordnas vid 23.00 i Österhaninge kyrka och Västerhaninge kyrka.

Port 37 och Haninge centrum
Öppet 10.00 - 14.00

Restauranger
Haningeterrassen/lilla b har öppet och bjuder även på karaoke.
Lilla Wiki i Brandbergen har öppet klockan 11.00 - 20.00

Visa merVisa mindre