Markplan. Kultur- och stadsborgarrådet Jonas Naddebo (C) och enhetschef Karin Axelsson framför det som ska bli ett modernare bibliotek än det nuvarande. Foto: Stockholms stad

Här öppnar Gubbängens nya bibliotek

Biblioteket i Gubbängen kommer att flytta till nyrenoverade lokaler på torget, och få mer plats för aktiviteter för barn och unga.

  • Publicerad 10:25, 25 sep 2020

När de sista besökarna lämnade Gubbängens bibliotek den 25 mars i år, gjorde de det för att aldrig återvända. I alla fall inte till de gamla lokalerna, ovanför Konsum, där det legat sedan 1980-talet.

När det öppnar igen kommer det nämligen vara i nyrenoverade lokaler mittemot de tidigare, mer exakt på Gubbängstorget 117.

En liten förändring kan tyckas på håll, men kultur- och stadsborgarrådet Jonas Naddebo (C) tror att placeringen på markplan kommer göra att det känns ännu mer som torgets mötesplats.

– Man kommer att se både in och ut det gör att man får en bättre koppling till platsen. Dessutom kommer vi kunna öka ytan för barn och unga och göra det mer ändamålsenligt.

Bättre för unga besökare

Karin Axelsson, enhetschef för biblioteken i Farsta och Skarpnäck, ser också positivt på lokalbytet.

– I de gamla lokalerna var barnavdelningen ganska trång. I de nya kommer vi ha en mjuk yta där de yngsta barnen kan sitta och bläddra i sina böcker. Det kommer också finnas en skapandeverkstad för barngrupper, som på eftermiddagar kan användas som studieplatser.

Dessutom kommer man att erbjuda det som kallas "meröppet". Det innebär att den som har lånekort kan komma in på biblioteket efter ordinarie öppettider, och hänga kvar tills strax innan larmet går på. Idag är det biblioteken i Sköndal och Telefonplan som har meröppet.

Snart går byggställningarna upp runt lokalerna på torget, och om allt går som planerat hoppas man på en öppning redan under våren 2021.

Nya lokaler

Det nya biblioteket öppnar mittemot det gamla, på Gubbängstorget 117.

Det kommer att ligga på markplan och ha mer utrymme för barn och unga.

Planen är att biblioteket ska öppna under våren 2021. Tills dess hänvisas besökare till andra bibliotek i närområdet.

Visa merVisa mindre