Peter Collin kontrollerar snökanonen vid Skånela konstsnöspår. Foto: Simon Rehnström

Här öppnar första konstsnöspåret för vintersäsongen

Nya Skånela konstsnöspår är ett av de första skidspåret att öppna för säsongen i Stockholm. Här växer en dryga två kilometer bana fram anpassad för Vasaloppsträning.

  • Publicerad 09:00, 8 dec 2021

Håller kylan i sig nu kommer det kunna bli en riktigt bra skidsäsong.

Termometern visar temperaturer ner förbi 15 minusgrader, små små snöflingor dalar mot marken och solens strålar bryter igenom vinterdiset. Riktigt kallt men samtidigt fantastiskt väder för vintersport – för de som är rätt klädda.

På Skånela konstsnöspår sprutar en snökanon för fullt. När de öppnade under fredagen den fjärde december var de först i Stockholmsområdet för säsongen.

– Det kalla vädret kom tidigt och gav oss möjlighet att börja köra kanonerna för en vecka sedan. Vi fick ihop en stor hög som räckte till en dryg kilometerlång vändbana. Men här ska det bli en rundbana på 2,2 kilometer, säger Peter Collin och pekar ut mot det nylagda skidspåret som leder ut på ett fält.

Skånela konstsnöspår är det senaste tillskottet för vinteridrottare i Stockholmstrakten. Tanken var att det skulle haft sin debut redan förra året men då Vasaloppet var inställt på grund av pandemin väntade man tills i år i stället.

– Vi vänder oss främst till motionärer och Vasaloppsåkare, det är det som är tanken med det här. Det är för de som gillar att åka skidor. Vi brukar säga att man går på skidor eller så åker man skidor. Vår målgrupp är de som åker skidor, säger Peter Collin och skrattar.

Premiären avklarad

Peter Collin och hans medarbetare har lång erfarenhet av att hantera snö. På sommarhalvåret odlar han vete på fältet som just nu används som skidspår. Vintrarna tillbringar de i fjällen och lägger både längdskidspår samt pistar slalombackar.

– Vi håller på med grävmaskiner annars och lantbruk men sedan hade vi fem pistmaskiner i Tandådalen åt Skistar, så körde vi tolv mil skidspår och har även kört åt Vasaloppet. Vi har hållit på ganska länge med det här, säger Peter Collin.

Peter sätter sig i bilen och kör ett varv längs banan. Där ligger 80 centimeter packad snö med två skidspår. Det ser bra ut, tycker han.

– Håller kylan i sig nu kommer det att kunna bli en riktigt bra skidsäsong. Normalt får man vänta längre innan vi här nere i Stockholm kan få till så här fina banor. Men allt är ju beroende av väder och vind, säger Peter Collin.

Lockar många åkare

En nyfiken skidentusiast kommer fram till banstarten. Det är Karl-Axel Älgamo som bor i området. Han har precis varit på golfbanan och åkt lite skidor på förmiddagen.

– Jag var först där och försökte lägga ett spår men det var lite svårt. Det här blir ju bra, här får jag åka mycket i vinter, säger Karl-Axel Älgamo till Peter Collin.

Karl-Axel Älgamo brukar åka i Täby men får nu närmare till ett spår.

– Det är jättevälkommet. Jag har åkt skidor sedan jag var liten grabb, det här blir bra, säger han.

Även bakom Prästängshallen i Sigtuna sprutar snökanonerna. Där håller Sigtuna Alpina på att preparera Humbacken för vinterns skidsäsong i skidbacken. Och på Garnsviken var friluftsfrämjandet ute på isen för en av säsongens första skridskoturer.

Sigtuna erbjuder mycket för vinterälskare

Förutom längdskidspår och slalombacke finns mycket att göra i kommunen.

Kommunen har nu plogat en slinga på Garnsviken för skridskosugna.

Skridskoåkning utomhus för de som inte vill ut på sjöisen finns i Märsta en vid Valsta torg, Hugingatan och Kanonkulleparken. Orionparken i Steninge har också en. I Sigtuna finns det två – en i Til och en i Brännbo. Vid Råbergshallen i Rosersberg finns en bana spolad. Samtliga upplysta.

När snön ligger tjock prepareras skidspår i Valsta och Hällsbo samt på kommunens golfbanor.

För den som vill åka mer utför är det inte långt till Väsjöbacken i Sollentuna.

Visa merVisa mindre

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33

Över 400 coronafall på en vecka

Nyheter Coronarapport: "Nu är omikron helt dominerande" Stanna hemma, vaccinera dig och gå inte på fest. Det uppmanar FHM om nu när smittspridningen med omikron når rekordhöga nivåer. Aldrig tidigare har det varit så många smittade i kommunen på en vecka.fredag 14/1 9:00

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Nyheter Samma våglängd. Tingvallaskolan har utsett elevambassadörer Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.måndag 10/1 12:28

Två bilar förstörda i ny bilbrand

Nyheter Året börjar med fler bilbränder Sigtuna kommun Under natten till trettondagen brann två bilar på Ymergatan i Valsta.fredag 7/1 10:30