Termometern visar temperaturer ner förbi 15 minusgrader, små små snöflingor dalar mot marken och solens strålar bryter igenom vinterdiset. Riktigt kallt men samtidigt fantastiskt väder för vintersport – för de som är rätt klädda.

På Skånela konstsnöspår sprutar en snökanon för fullt. När de öppnade under fredagen den fjärde december var de först i Stockholmsområdet för säsongen.

– Det kalla vädret kom tidigt och gav oss möjlighet att börja köra kanonerna för en vecka sedan. Vi fick ihop en stor hög som räckte till en dryg kilometerlång vändbana. Men här ska det bli en rundbana på 2,2 kilometer, säger Peter Collin och pekar ut mot det nylagda skidspåret som leder ut på ett fält.

Skånela konstsnöspår är det senaste tillskottet för vinteridrottare i Stockholmstrakten. Tanken var att det skulle haft sin debut redan förra året men då Vasaloppet var inställt på grund av pandemin väntade man tills i år i stället.

– Vi vänder oss främst till motionärer och Vasaloppsåkare, det är det som är tanken med det här. Det är för de som gillar att åka skidor. Vi brukar säga att man går på skidor eller så åker man skidor. Vår målgrupp är de som åker skidor, säger Peter Collin och skrattar.

Premiären avklarad

Peter Collin och hans medarbetare har lång erfarenhet av att hantera snö. På sommarhalvåret odlar han vete på fältet som just nu används som skidspår. Vintrarna tillbringar de i fjällen och lägger både längdskidspår samt pistar slalombackar.

– Vi håller på med grävmaskiner annars och lantbruk men sedan hade vi fem pistmaskiner i Tandådalen åt Skistar, så körde vi tolv mil skidspår och har även kört åt Vasaloppet. Vi har hållit på ganska länge med det här, säger Peter Collin.

Peter sätter sig i bilen och kör ett varv längs banan. Där ligger 80 centimeter packad snö med två skidspår. Det ser bra ut, tycker han.

– Håller kylan i sig nu kommer det att kunna bli en riktigt bra skidsäsong. Normalt får man vänta längre innan vi här nere i Stockholm kan få till så här fina banor. Men allt är ju beroende av väder och vind, säger Peter Collin.

Lockar många åkare

En nyfiken skidentusiast kommer fram till banstarten. Det är Karl-Axel Älgamo som bor i området. Han har precis varit på golfbanan och åkt lite skidor på förmiddagen.

– Jag var först där och försökte lägga ett spår men det var lite svårt. Det här blir ju bra, här får jag åka mycket i vinter, säger Karl-Axel Älgamo till Peter Collin.

Karl-Axel Älgamo brukar åka i Täby men får nu närmare till ett spår.

– Det är jättevälkommet. Jag har åkt skidor sedan jag var liten grabb, det här blir bra, säger han.

Även bakom Prästängshallen i Sigtuna sprutar snökanonerna. Där håller Sigtuna Alpina på att preparera Humbacken för vinterns skidsäsong i skidbacken. Och på Garnsviken var friluftsfrämjandet ute på isen för en av säsongens första skridskoturer.