Arton stycken är pallkragarna som ställts fram vid Solna kyrka. Grödorna har vårdats väl, under sommaren har volontärer varit här och vattnat och rensat nästan dagligen.

Nu är det lite på sluttampen av säsongen, innan odlingarna ska gå i höst- och vintervila. Eva Quarfordt visar runt bland mjuka lammöron, salvia och dragon, mormorsrabarber och tomater.

– Tomaterna tänkte vi göra marmelad på i dag, säger hon.

Eva var snabb att haka på kyrkans odlingsprojekt när det drog i gång i våras.

– Jag insåg att jag inte skulle kunna resa någonstans under sommaren och tyckte det lät som en rolig grej. Samarbete med andra behöver vi alla människor öva på, och att odla och hålla på med växter ger så mycket – det är sinnligt, vackert, sprider lugn och ro och skapar samvaro.

För psykisk hälsa

De är ett tiotal entusiaster som ses här, spontant för olika odlingsbestyr och schemalagt på fredagar för att jobba ihop.

– Det är en blandad grupp. Vi har haft 20-åringar som kommit och vattnat före jobbet eller skolan. En förskolegrupp var här och hjälpte till med att plantera smultron. Bland dem som varit här mycket är de flesta lite äldre som haft mer tid, säger Helén Thelaus, volontäransvarig och diakoniassistent.

Projektet ska främja den psykiska hälsan, berättar hon. Tajmingen, mitt i pandemin, var rätt. Genom att planera och plantera ihop får volontärer både det sociala och något handgripligt att syssla med. Det finns en hållbarhetstanke också i att förvalta jorden, torka örter och använda det som växer till kyrkans kafé.

Blommor till graven

Till tonerna av kyrkklockorna börjar några i gänget att plocka tomater.

Råsundabon Birgitta Lönnberg inspekterar sin favoritplanta.

– Den här snacksgurkan, den är bara fantastisk! Det har kommit enorma mängder, vi har ätit av den hela sommaren.

Tillsammans med sin man Ove hade Birgitta förr en kolonistuga i Ulriksdal där de ofta var och påtade. Lådorna vid kyrkan har blivit ett välkommet substitut, som kommit att betyda mycket för Birgitta.

– Det är så underbart att komma hit och se hur det frodas och förändras i pallkragarna. Man känner att alla har något att bidra med. Jag skadade armen i somras och blev så ledsen över att inte kunna vattna och kånka. Men det finns alltid något man kan bidra med, alla är välkomna här.

Under hela säsongen har hon kunnat plocka blommor att lägga på sin brors grav intill kyrkan. De har också delat med sig av blomsterprakten till andra kyrkor i Solna.

Mer på gång

Odlingen är en del av ett utvecklingsarbete i Solna kyrkby.

– Vi vill öppna upp mer för rekreation och reflektion. Plantera mer och jobba med trädgård i rehabsyfte. Odlingen är en början på det. Det knyter an till kyrkans tradition där omvårdnaden om både kropp och själ alltid har hört ihop. Samtidigt återanknyter det till historian, för hundra år sedan fanns här bara åkermark och en stor tobaksodling låg precis här på gräsmattan, berättar Mats Rydinger, präst och projektledare.

Odlingsgänget hoppas att fler hakar på projektet i vår. Själva längtar de redan efter att stoppa händerna i jorden och starta en ny säsong.

2016 drog Solna stad igång stadsodling i fem olika stadsdelar. Solnabor fick anmäla intresse för att odla och skörda i pallkragar.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) är fem år senare nöjd med projektet.

– Det är stort intresse för stadsodling och just nu är det kö till odlingslådorna.

Totalt finns 96 odlingsplatser i Hagalund, Huvudsta, Bergshamra och vid Råstasjön. Cirka 100 Solnabor står i kö för en plats.

Det finns i dagsläget inga planer på att utöka projektet.

– Det är inget som utesluts heller men samtidigt vill man inte att det ska stå lådor tomma eller att det ska börja växa ogräs och så vidare i lådor som inte tas om hand, säger Magnus Persson