Skördefest. I september blir odlingen en programpunkt i Botkyrka konsthalls höstutställning. Foto: Patricia Palma

Här odlar Fittjas barn ett konstverk

I slutet av sommaren blir det skördefest utanför Botkyrka konsthall i Fittja. Det blir finalen för odlings- och konstprojektet Kulturens mamma som i veckan samlade de första barnen runt odlingslådorna.

  • Publicerad 16:05, 1 jul 2020

När de första nyfikna barnen närmade sig odlingslådorna på baksidan av Botkyrka konsthall var Fanzingos sommarjobbande reporter Signe Strålin, 17, på plats.

– De verkar tycka att det är jättekul. En som kom hämtade hela sitt gäng! säger hon när vi når henne under onsdagen, projektets andra dag.

– Barnen får chansen att lära sig odla från en riktig trädgårdsmästare. De har byggt upp fina och ganska satsiga planteringslådor där de redan har börjat plantera jordgubbar, morötter i olika färger, klättergurkor, pumpor. Jag tycker det är superkul, visste inte ens att man kunde odla sånt i Sverige, säger Signe Strålin.

Skördefest

Det är Botkyrka konsthall i samarbete med Fanzingo, och med stöd av Botkyrka kommun och fastighetsägaren Kungsvåningen, som har startat projektet och ställt i ordning den nya odlingsplatsen. Projektet går under namnet Kulturens mamma och är en del av konsthallens stora höstutställning MAMI : AMA : MÖDRAR, som öppnar den 29 augusti.

Barnens programpunkt blir en skördefest i september.

Projektet riktar sig huvudsakligen till 10–12-åringar och tanken är att de genom att odla på sin egen bakgård ska få ett särskilt band till sitt område, men också få en större förståelse för miljön och naturen som grunden till den mat vi äter och vår existens.